Home » Noutăţi. Новости » Mai multe țări consideră că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene
Mai multe țări consideră că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene

Mai multe țări consideră că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene

Distribuie articolul:

Uniunea Europeană ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestora, ce scad prețurile pe piețele europene, nu poate fi oprit prin alte mijloace, afirmă premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria într-o scrisoare transmisă vineri președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează Reuters.

În scrisoarea premierilor din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria adresată Comisiei Europene se precizează că s-a creat o situație fără precedent după ce Uniunea Europeană a suspendat taxele la import, dar și alte măsuri aplicabile exporturilor ucrainene către blocul comunitar, măsură de sprijin pentru economia Ucrainei în contextul agresiunii ruse.

Porturile de la Marea Neagră au fost blocate după lansarea războiului de către Federația Rusă în februarie 2022, astfel Ucraina a fost nevoită să găsească rute alternative pentru exportul cerealelor, prin Polonia și România. Însă, în urma blocajelor logistice, mari cantități de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au rămas pe piețele statelor central și est-europene, astfel că, prin scăderea prețurilor, au afectat fermierii locali.

În scrisoarea transmisă preşedintei Comisiei Europene, cei cinci premieri propun mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse tarife şi cote.

„Să sprijinim Ucraina, dar s-o facem în mod inteligent şi, mai presus de orice, să punem interesele ţării şi ale fermierilor polonezi pe primul loc”, a scris pe Twitter premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Printre măsurile propuse în scrisoarea preluată de Reuters de pe website-ul guvernului polonez, este sugerată o soluţie comună între UE şi Programul Alimentar Mondial, care să asigure că cerealele ucrainene exportate nu rămân pe pieţele statelor UE.

De asemenea, şefii guvernelor celor cinci state central şi est-europene reiterează că este nevoie de suplimentarea fondurilor pentru ajutorarea fermierilor afectaţi şi de o dezvoltare mai rapidă a infrastructurii de transport pentru a ajuta astfel transportul bunurilor exportate din Ucraina.

Cei cinci premieri mai propun o revizuire a legislaţiei privind exporturile agricole pentru reglementarea volumului şi direcţiei afluxului de produse agricole. Șefii guvernelor celor cinci state reiterează că este nevoie de suplimentarea fondurilor pentru ajutorarea fermierilor afectați și de o dezvoltare mai rapidă a infrastructurii privind bunurile exportate din Ucraina.

Amintim că pe 23 februarie, Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor și a măsurilor de apărare comercială aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană. Prelungirea suspendării taxelor vamale se adaugă altor inițiative ale UE de susținere a economiei ucrainene, în special așa-numitele „drumuri de solidaritate” pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre.

Distribuie articolul: