Home » Noutăţi. Новости » Ministrul Agriculturii anunță unele măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă și calamități în 2024. Care este reacția fermierilor?
Ministrul Agriculturii anunță unele măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă și calamități în 2024. Care este reacția fermierilor?

Ministrul Agriculturii anunță unele măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă și calamități în 2024. Care este reacția fermierilor?

Ieri, Viceprim-ministrul Vladimir Bolea, a prezidat ședința Comitetului de Supraveghere al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA). În cadrul acestei ședințe, ministrul Vladimir  Bolea a anunțat unele măsuri financiare destinate fermierilor afectați de secetă și alte calamități naturale din anul 2024.

Măsurile propuse includ:

  • Reducerea  penalităților  de întârziere  pentru fermierii care au întârzieri la plata ratelor în 2024 din cauza calamităților naturale. ADMA va renunța la penalitățile de întârziere în proporție de 100%, cu condiția prezentării Avizului de atestare a impedimentului justificativ pentru neexecutarea obligațiilor contractuale, eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
  • Acordarea unei vacanțe de plată de 6 luni pentru ratele intermediare scadente în perioada 2 septembrie 2024 – 31 decembrie 2024, la cererea scrisă a fermierilor beneficiari, în baza aceluiași Aviz de atestare a impedimentului justificativ.
  • Suspendarea plății ultimei rate scadente în 2024, pentru aceeași perioadă, 2 septembrie 2024 – 31 decembrie 2024, în aceleași condiții, pe baza cererii scrise și a Avizului eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Pe lângă aceste măsuri, s-a decis reducerea avansului inițial necesar pentru Programul de dezvoltare a sistemului de irigare la scară mică  de la 40% la 20%.

Măsurile financiare anunțate de autorități vor avea efect, însă doar pe termen scurt, a subliniat președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Brânză, într-un comentariu pentru Teleradio-Moldova.

De unde vor lua bani fermierii în luna decembrie? Toate aceste măsuri vor fi aplicate doar în cazul când fermierii vor căpăta certificatele de forță majoră. Nu toți fermierii, dar numai acei care vor face aceste acte de constatare pagubelor cu care vor putea merge la Camera de Comerț. Aceste măsuri sunt făcute cu creionul într-un birou pentru public. Acestea au fost făcute numai pentru perioada ca să treacă alegerile din toamnă. O măsură care poate să aibă impact este și i-ar putea favoriza pe fermieri este faptul că a redus aportul inițial pentru procurarea sistemului de irigare de la 40% la 20%”, susține Alexandr Brânză.

Și agricultorul Sergiu Stefanco vede drept „ineficiente” măsurile de sprijin anunțate pentru fermierii afectați de secetă și alte calamități naturale. Potrivit lui, unica soluție viabilă pentru a salva economia națională este infuzia de capital în sistemul agricol.

Ce fel de măsuri pentru jumătate de an? Dacă acum fermierii nu au bani, în decembrie anul curent, de unde o să aibă bani? La noi doar ciclul de producere este anual, nu lunar, săptămânal sau zilnic. Bani vor avea fermierii, posibil, abia în septembrie anul 2025. Aceste măsuri sunt egal cu zero, mimate pentru presă și pentru a trece alegerile care urmează. La Cahul și Cantemir fermierii zilnic merg în insolvență. Noi solicităm suport și am dat soluția, care este sistemul bancar, care ne poate credita la moment, iar după aceea de discutat cu partenerii externi pentru compensații”, a spus fermierul Șergiu Ștefanco.