Home » Noutăţi. Новости » Moldova își consolidează sectorul creșterii vacilor de lapte cu suportul FAO
Moldova își consolidează sectorul creșterii vacilor de lapte cu suportul FAO

Moldova își consolidează sectorul creșterii vacilor de lapte cu suportul FAO

Distribuie articolul:

Republica Moldova a dezvoltat cu suportul FAO un program strategic național menit să monitorizeze și să îmbunătățească calitatea genetică a animalelor din sectorul zootehnic, cu accent deosebit pe ameliorarea genetică a vacilor de lapte.

De asemenea, peste 50 de operatori de însămânțări artificiale au fost instruiți și dotați cu truse performante și a fost creat un laborator de analiză a laptelui în cadrul Universității Agrare de Stat, cu suportul asistenței tehnice a FAO ceea ce a completat un alt proiect transfrontalier finanțat de UE.

Acestea sunt rezultatele proiectului „Dezvoltarea Strategiei Naționale și Planului de Acțiuni pentru resursele genetice animale și a programului de ameliorare genetică a vacilor de lapte” prezentate în cadrul unui eveniment de totalizare.

„Echipamentul modern pentru instruiri în analiza laptelui, numărarea celulelor somatice și instruirea tehnicienilor în însămânțări artificiale, împreună cu un plan eficient de selecție a celor mai bun exemplare, vor permite îmbunătățirea programului național de reproducere. Astfel, crescătorii de vaci de lapte se pot concentra pe înmulțirea celor mai productive exemplare și să crească producția, eficiența și rentabilitatea efectivelor lor” a declarat Ion Parea, viceministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, subliniind contribuția FAO atât prin asistență tehnică cât și prin expertiza internațională.

„În cadrul proiectului a fost pus accentul pe experiența statelor din Uniunea Europeană, unde resursele genetice sunt adminstrate exemplar. Astfel, ameliorarea genetică a vacilor de lapte va duce la creșterea eficienței utilizării resurselor naturale în producția de lapte și prin urmare se înscrie în viziunea agro-ecologică promovată de FAO” a subliniat Tudor Robu, adjunctul Reprezentantului FAO în Republica Moldova care a menționat că în cadrul proiectului a fost efectuată și o evaluare generală a sectorului creșterii bovinelor și au fost formulate mai multe recomandări pentru guvernul Republicii Moldova.

De la introducerea economiei de piață la începutul anilor 1990, producția de bovine în Republica Moldova a fost lăsată în mare parte pe seama fermelor de familie. Agricultorii aveau cunoștințe și capacități limitate în creșterea și înmulțirea vitelor iar pe de altă parte înregistrarea performanțelor productive ale laptelui a fost eliminată. Capacitatea națională, expertiza tehnică și echipamentele pentru înregistrarea performanțelor erau inadecvate. Astfel condițiile precare și lipsa unui sistem național de suport pentru crescătorii de vaci de lapte a dus la scăderea numărului de vaci de lapte în Republica Moldova de la aproape un milion la începutlul anilor 90 până la mai puțin de 200 de mii în 2013.

Proiectul FAO „Dezvoltarea Strategiei Naționale și Planului de Acțiuni pentru resursele genetice animale și a programului de ameliorare genetică a vacilor de lapte” a fost lansat în 2015 și pe parcursul ultimilor 2 ani contribuția FAO a constituit 320 de mii de euro.

Distribuie articolul: