Săptămâna începe așa cum s-a încheiat cea trecută. Noua recoltă a fost cotată vineri la 417 euro pe tonă pe piaţa europeană. Vineri s-au oferit 420 de euro pentru grâul de panificație la piața angro din Hamburg. MATIF a început luni de la 430 de euro – pentru noua recoltă, iar marți prețul era déjà de peste 438 euro.
Interdicția de export a Indiei, de sâmbătă, a influențat piața. Analiștii și comercianții au presupus anterior că India va exporta cantități record de grâu în acest an, compensând oarecum incapacitatea Ucrainei.
Dar recent, un val de căldură extrem a afectat producția în regiunile importante din India și a împins prețurile interne la un nou record. Cu toate acestea, guvernul indian a promis că va continua să permită exporturile pentru contractele în vigoare, în special către țările care au nevoie de cereale „pentru a-și satisface nevoile de securitate alimentară”.
Mișcarea de a interzice exporturile este temporară și poate fi anulată, au declarat înalți oficiali guvernamentali, potrivit agenției de presă Reuters.
Cu toate acestea, marii importatori se bazează pe livrările celui de-al treilea producător mondial de grâu – India cu aproximativ 110 milioane de tone, după Uniunea Europeană cu 138 milioane de tone și China cu 137 milioane de tone.
India oprește exporturile din cauza căldurii și a prețurilor mari
Înainte de interdicția de export, India preconiza să exporte un volum record de 8 până la 10 milioane tone în anul financiar curent. Pentru noul sezon, USDA estimase viitoarea recoltă de grâu la 108,5 milioane tone și exporturile la 8,5 milioane tone, în ciuda caniculei.
Autoritățile indiene au spus că nu se așteaptă ca producția de grâu să scadă dramatic (în ciuda valului de căldură), dar că exporturile nereglementate au făcut ca prețurile locale să crească brusc. „Guvernul indian nu dorește ca comerțul cu grâu să se desfășoare într-o manieră nereglementată”, a declarat ministrul Comerțului Subrahmanyam reporterilor din New Delhi, relatează Reuters.
Deși India nu se numără printre cei mai importanți exportatori de grâu din lume, interdicția de export a împins prețurile globale la noi maxime, despre care comercianții se tem că ar afecta în mod deosebit consumatorii din Asia și Africa.
Prețurile din SUA sunt deja în creștere bruscă. Contractele futures pe grâu din Chicago au crescut în jurul limitei zilnice de 6%, după ce India a interzis exporturile, iar prețurile interne au atins un nivel record.
Recolta nouă în Ucraina mult mai mică
Pierderea Indiei ca exportator va agrava din nou criza de aprovizionare cauzată de lipsa exporturilor ucrainene. Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) presupune în prima sa prognoză pentru noua recoltă 2022/23 că Ucraina va recolta cu o treime mai puțin grâu din cauza consecințelor războiului și că producția de porumb se va prăbuși cu 54%.
În același timp, producția rusă de grâu este de așteptat să crească cu peste 6%. Potrivit USDA, aceasta ar consolida poziția Rusiei ca principal exportator de grâu la nivel mondial, cu aproximativ 39 de milioane tone sau 19% din volumul comerțului global. Pentru Uniunea Europeană, se așteaptă până acum un volum de export de 36 de milioane tone sau 17,5% din volumul comerțului global.
Rezultatul acestui prim raport al USDA asupra recoltei „indică tensiuni semnificative pe piața cerealelor, în special la grâu”, a declarat analistul Agritel, Gautier Le Molgat, pentru portalul online francez terre-net. USDA estimează stocurile globale de grâu la sfârșitul campaniei la 279 de milioane tone, cu 4,1% mai puțin decât în anul precedent, iar până la sfârșitul sezonului următor acestea se vor micșora din nou cu 4,3%, până la 267 de milioane tone.
Recolta Europei – în scădere
Departamentul Agriculturii din SUA se așteaptă la o reducere a producției din Australia, parțial compensată de o creștere a producției în Canada. După o recoltă extrem de slabă de aproape 22 de milioane de tone de grâu anul trecut din cauza secetei, se preconizează o creștere a producției de grâu pentru Canada la 33 de milioane tone.
În plus, USDA se așteaptă la o recoltă foarte bună de 80 de milioane de tone de grâu în Rusia și la o creștere a producției de 2,5 milioane de tone la 47 de milioane de tone în Statele Unite. În ceea ce privește India, Gautier Le Molgat consideră că actuala prognoză a USDA este prea optimistă.
Acest lucru se poate aplica și în Uniunea Europeană, unde seceta continuă să afecteze fermierii din Franța, Germania și parțial România.
Pentru Uniunea Europeană, analiștii americani au presupus până acum o scădere moderată a producției (grâu dur și grâu moale) de la 138,4 milioane tone la 136,5 milioane tone.