Cererea mare de nucă de pe piaţă l-a impulsionat pe Nicolae Murea, un ploieştean de 50 de ani, să îşi înfiinţeze, acum un an, propria sa livadă de nuci, pe o suprafaţă de 10 hectare. După multe zile de documentare, acesta a ales să investeacă în soiul de nuc „Chandler”, de origine americană, recunoscut pentru producţia sa, precum şi pentru calităţile miezului.
„Aş putea spune că soiul Chandler e etalonul nucilor. Coaja este subţire. Producţia ajunge la circa 5-6 tone pe hectar în Franţa. La noi, am putea vorbi de 3,5-4 tone. Cel mai mare avantaj însă este faptul că miezul rămâne întreg atunci când se sparge nuca, nu se fărâmiţează. O altă caracteristică importantă a soiului Chandler este că au o înălţime mică în comparaţie cu alte soiuri. Ajunge la circa 6 metri înălţime la maturitate”, explică, pentru StiriAgricole.ro, Nicolae Murea.
Situată în localitatea Tomşani, livada de nuci a lui Nicolae Murea dispune, în prezent, şi de o pepinieră pentru soiul Chandler, dată fiind curiozitatea, precum şi cererea foarte mare de pe piaţa internă. „Am găsit o plantaţie cu nuci de la mine şi în Harghita. În primul an de când am pepinieră, am vândut vreo 1.000 de puieţi, anul trecut – circa 5-6.000, iar anul acesta, cred că o să vând aproape 15.000 de puieţi”, afirmă ploieşteanul.
Cei care doresc să înfiinţeze o livadă de nuci cu soiul Chandler e bine să ştie că distanţa de plantare recomandată pentru această specie este de 8 metri între rânduri şi de 5 m între pomi, în cazul în care dorim să avem acces la puieţi cu tractorul. La livezile înfiinţate pe suprafeţe mai mici, distanţa între rânduri poate fi şi de 7 m.
O altă caracteristică a soiului de nuc Chandler este că acesta are printre cele mai bune randamente de prindere. „Când am înfiinţat livada, din 2.000 de bucăţi, nu ştiu dacă am pierdut 1 sau 2. Practic, au un randament de prindere de 100%. Din punct de vedere al înfloririi, aceasta apare după 23 aprilie, planta reuşind practic să iasă din perioada frigului acela puternic”, mai spune Nicolae Murea.
La soiul de nuc Chandler, tipul de fructificare pe crenguţe laterale permite ca fructul să apară mai repede pentru această specie, la o vârstă cuprinsă între 4-5 ani. Producţia maximă, de circa 4 tone pe hectar, pentru condiţiile pedoclimatice de la noi, se obţine începând cu anul 6-7 de la înfiinţarea culturii. Grosimea cojii de nucă pentru soiul Chandler este destul de mică şi bine sudată. Miezul are o culoare deschisă şi reprezintă circa 50% din greutatea totală a nucii.
Profitul pe care îl poate avea un fermier care alege să înfiinţeze o livadă cu nuci din soiul Chandler poate ajunge la circa 15.000 de euro pe hectar, în cazul unei producţii de nucă de 4 tone la hectar, vândută apoi la 6 euro pe kilogram. Pe de altă parte, înfiinţarea unui hectar de nuci din soiul Chandler îl poate costa pe fermier circa 2.500 de euro, în această sumă fiind incluse costurile cu materialul săditor (200 de puieţi x 10 euro) şi închirierea unui motoexcavator pentru lucrările de plantaţie.
Nicolae Murea susţine că o plantaţie de nuci Chandler se poate dovedi o investiţie cât se poate de bună pe aproape orice teren, indiferent de zona în care se află livada. Cu toate acestea, solurile din zonele joase, predispuse la îngheţ, pot favoriza apariţia bacteriozei pe fructe.
Un alt aspect important sunt şi tăierile de întreţinere, indispensabile pentru o producţie de un nivel înalt al calităţii. Acestea favorizează pătrunderea luminii în interiorul copacului necesară pentru inducţiile florare. Tăierile se pot face manual, prin înlăturarea crengilor în interiorul copacului care sunt prea lăsate.
Recoltarea trebuie şi ea realizată cât se poate de repede, deoarece nucile nu trebuie să stea la sol mai mult de trei zile. Acestea trebuie uscate imediat după recoltare, în uscătorie cu aer cald.
Producţia mondială de nuci se ridică la peste 1,6 milioane de tone pe an, principalii producători fiind China, SUA, Iran, Turcia şi Ucraina. Şi în România, datorită cererii mari, Nicolae Murea este de părere că tot mai mulţi fermieri vor alege să înfiinţeze livezi cu nuci. „Am început această afacere pentru mine, dar consider că în câţiva ani, va fi o afacere la nivel naţional”, spune Nicolae Murea.
Sursă: www.stiriagricole.ro
Citeşte şi:
Bolile nucului. Combaterea antracnozei