Home » Eveniment. События » O companie din Elveția vrea să creeze o fabrică de prelucrare a legumelor și fructelor la Ștefan-Vodă
O companie din Elveția vrea să creeze o fabrică de prelucrare a legumelor și fructelor la Ștefan-Vodă

O companie din Elveția vrea să creeze o fabrică de prelucrare a legumelor și fructelor la Ștefan-Vodă

Distribuie articolul:

O compania din Elveția investește 1,5 milioane de euro în construcția unei fabrici de prelucrare a legumelor și fructelor în raionul Ștefan Vodă. Este vorba de Schoeni, care va activa ca rezindent al Zonei Economice Libere Bălți (subzona Ștefan Vodă). Întregul volum al producției fabricate este planifcat să fie exportat în Elveția și țările Uniunii Europene.

Întreprinderea este planificat să aibă o suprafață de 2000 de metri pătrați. La prima etapă, vor fi create 30 de locuri de muncă, cu un salariu mediu de circa 12.000 de lei. Planul de afaceri presupune ca, în primul an de activitate, volumul producției să atingă 18 milioane de lei.

În perspectivă mai îndelungată, investitorii planificată extinderea capacităților și a suprafețelor de producere până la 10.000 de metri pătrați.

„Unicitatea noului rezident al ZEL Bălți constă nu doar în faptul că este prima companie din Elveția, dar și că în zonă a venit un investitor dintr-un domeniu complet nou – prelucrarea producției agricole. Acest lucru înseamnă că producătorii agricoli din sudul Moldovei vor avea un cumpărător de încredere și siguranța comercializării producției sale, extinderii producției. Apariția proiectelor de acest gen contribuie la dezvoltarea investițiilor paralele, atunci când în jurul unui investitor străin sunt create lanțuri de antreprenori locali”, a subliniat în acest context administratorul ZEL Bălți, Marin Ciobanu.

Întreprinderea va începe prelucrarea legumelor (varză, sfeclă, morcovi, cartofi, ceapă), a pomușoarelor (zmeură,căpșune) și a fructelor (mere, pere). Vor fi produse atât semifabricate congelate, cât și producție finită. În special, din pomușoare și fructe compania va face, în baza rețetelor Schoeni Food, piure, care sunt solicitate de către consumatorii din Elveția și din țările Uniunii Europene. Inaugurarea fabricii este planificată pentru începutul următorului sezon agricol, în mai-iunie 2022. În prezent, în subzona ZEL Bălți, din Ștefan Vodă, au loc lucrări de creare a rețelelor inginerești, se pregătește platforma pentru construcția acesteia.

Holdingul Schoeni

Schoeni este un holding elvețian, cu peste 1.000 de angajați în Elveția, Italia și Slovacia. Schoeni Food și-a început activitatea în 1920, în Elveția, cu producerea verzei murate în cantități industriale. Compania este pionier în domeniul producției organice și își extinde permanent gama de produse. În 2020, compania a lansat o nouă serie de produse, dedicate aniversării sale de un secol.

Din 1969, compania a început să dezvolte afacerea de transport și logistică Schoeni Transport AG. Aceasta a devenit cel mai mare operator de pe piețele din Elveția și Italia, cu un parc auto de mii de vehicole pentru transportarea oricăror tipuri de încărcături – de la lemn și până la frigidere, cu centre logistice mari și hub-uri.

Schoeni Transport AG își aduce activ aportul la protecția mediului, achiziționând camioane de transportare a gazului lichefiat; transport care funcționează în proporție de 100% pe biodiesel. În 2021, compania a cumpărat primul camion care funcționează pe bază de pile de combustie cu hidriogen.În Zona Economică Liberă Bălți sunt înregistrați în prezent 78 de rezidenți, iar volumul total de investiții al acestora depășește 222 de milioane de dolari SUA. Din ZELB fac parte 19 subzone, dintre care trei la Bălți, iar restul – pe întreg teritoriul țării.

Distribuie articolul: