Home » Analitica. Аналитика » Prețurile cerealelor – într-o spirală descendentă
Prețurile cerealelor – într-o spirală descendentă

Prețurile cerealelor – într-o spirală descendentă

În SUA și Europa, prețurile grâului sunt sub presiune. Săptămâna începe cu corecții semnificative de preț. Rusia a influențat, de fapt, piața la sfârșitul săptămânii trecute: a stabilit cote de export semnificativ mai mici decât a anunțat anterior.

Rusia vrea să-și reducă cota de export de grâu la 8 milioane tone, a anunțat vineri Ministerul Afacerilor Economice din Rusia, ceea ce înseamnă o reducere cu 1 milion de tone față de nivelul planificat anterior. Exporturile rusești sunt deja în scădere în acest sezon, deoarece Moscova a reglementat exporturile prin tarife de export. Taxa actuală la export este de 94,0 USD pe tonă. Explicația constă în eforturile rușilor de a asigura aprovizionarea internă și de a limita inflația.

Cota suplimentară de export pentru perioada 15 februarie – 30 iunie 2022 este stabilită la 11 milioane de tone de cereale, dintre care 8 milioane de tone de grâu, a precizat ministerul. Inițial au fost planificate 14 milioane de tone, dintre care 9 milioane de tone au fost grâu. Pentru aceeași perioadă din 2021, cota de export de cereale a fost de 17,5 milioane de tone .

Exporturile rusești de grâu au scăzut semnificativ de la începutul sezonului de comercializare 2021/22, ceea ce se datorează unei recolte mai mici și taxelor mari la export. USDA se așteaptă în continuare la exporturi rusești de 36 de milioane de tone pentru întregul an – după 38,50 de milioane de tone în anul precedent.

La sfârșitul săptămânii trecute, prețurile de export în zona Mării Negre erau de 316 USD pe tonă, conform unui raport al Comisiei UE, și au înregistrat scăderi pentru a patra săptămână consecutiv. În același timp, grâul în Franța a costat 319 USD pe tonă – cu 16 USD mai puțin decât săptămâna precedentă.

În SUA, grâul la Chicago a fost încărcat pentru 327 USD – adică o reducere de 20 USD pe tonă față de săptămâna trecută.

Exporturi mari de grâu din Europa – teama de Omicron

Strategy Grains și-a majorat estimarea pentru exporturile UE de grâu pentru sezonul actual 2021/22 cu peste un milion de tone, deoarece prăbușirea prețurilor a făcut grâul francez mai competitiv pe piețele mondiale.

În Raportul lunar privind cerealele, compania franceză a estimat exporturile de grâu pentru 2021/2022 la 31,5 milioane de tone, comparativ cu 30,4 milioane de tone în luna precedentă.

Scăderea prețurilor a dus la un val de cerere din partea marilor importatori. Cu toate acestea, este de așteptat ca Franța să nu fie furnizorul preferat pentru Algeria, care a fost din punct de vedere istoric cea mai importantă piață de export.

„Se constată deschiderea pieței algeriene pentru grâul rusesc. Prognozele de export către China, Egipt, Africa subsahariană, Maroc și Vietnam însă au crescut”, conform Strategy Grains.

România – cel mai mare exportator din acest an

Strategy Grains și-a revizuit prognoza pentru exporturile de porumb din UE, pe fondul exporturilor puternice din România și Bulgaria, care au avut recolte mai mari și au beneficiat de o cerere globală puternică, în special din Orientul Mijlociu și Turcia. Analiștii au mărit estimarea pentru recolta de porumb din UE la 68,3 milioane de tone, de la 67,8 milioane de tone anterior, datorită recoltelor record din Franța.

Importatorii chinezi au făcut noi achiziții de grâu și orz francez săptămâna aceasta după scăderea prețurilor, au declarat diferiți comercianți europeni pentru Reuters la sfârșitul săptămânii trecute. Aceasta reflectă cererea continuă de import din China pentru cereale furajere.

Statisticile oficiale de export europene arată că până pe 12 decembrie exporturile franceze de grâu au fost de 2,9 milioane tone – mult mai puțin decât cel mai mare exportator european din acest an, România, care a livrat deja 3,8 milioane tone prin portul Constanța.

Exportatorii germani au vândut până acum 1,6 milioane tone de grâu către țări terțe, iar Bulgaria 1,7 milioane tone. Exporturile de grâu din Letonia și Lituania sunt cu puțin sub 1 milion de tone – iar Polonia a vândut 766.900 tone către țări terțe.

Prețurile spot continuă să fie cu mult peste piața futures

Grâul pentru martie 2022 a fost tranzacționat vineri pe piața europeană futures la 278,50 euro pe tonă.

Următoarea dată de livrare, mai 2022, a fost cotată luni la 271,50 euro pe tonă, cu 8 euro mai puțin decât  săptămâna anterioară. Pe piața futures din Paris grâul din 2022 a fost cotat la puțin sub 246 de euro. Un minus de 8 euro fata de săptămâna precedenta.

În portul Hamburg, grâul de panificație era cotat vineri la 285 de euro pe tonă. Adică cu 7,50 euro mai mult decât pe piața futures – dar cu 7 euro mai puțin decât acum o săptămână. Pentru livrările din martie s-au oferit vineri 289 de euro pe tonă.

 

Prețurile pentru orz furajer în Hamburg au fost vineri de 251 de euro pe tonă – adică cu 7 euro mai puțin față de săptămâna trecută.

În portul Rouen, grâul de panificație a fost cotat vineri la 274 de euro pe tonă – o scădere cu 6 euro față de săptămâna precedentă. Prețurile FOB pentru exporturile din Rouen au fost vineri de 321 de euro pe tonă – o scădere de preț cu 5 euro într-o comparație săptămânală.

Orzul furajer a fost livrat vineri la Rouen cu 245 de euro pe tonă – o scădere cu 5 euro față de săptămâna precedentă.