Home » Analitica. Аналитика » Prețurile la produsele alimentare au scăzut în octombrie
Prețurile la produsele alimentare au scăzut în octombrie

Prețurile la produsele alimentare au scăzut în octombrie

Prețurile produselor alimentare la nivel internațional au scăzut în luna octombrie. Scăderea prețurilor la lapte, carne și uleiurile vegetale au compensat creșterea prețurilor la zahăr, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Indicele FAO pentru prețurile la alimente – o estimare a modificării lunare a prețurilor internaționale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare, a înregistrat în medie 163,5 puncte în luna octombrie, în scădere cu 0,9% față de septembrie și cu 7,4% sub nivelul anului precedent.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a înregistrat  un declin cu 4,8% față de luna precedentă și cu 34% sub nivelul maxim atins în februarie 2014. Prețurile mai mici reflectă creșterea ofertei de export pentru toate produsele lactate majore, în special din Noua Zeelandă.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a scăzut cu 2,0% față de luna septembrie. Prețurile la carnea de ovine, porcine, bovine și carnea de pasăre au înregistrat scăderi, datorate în mare parte, ofertei abundente de export.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 1,5%, cea de-a noua scădere lunară consecutivă, ajungând la cel mai scăzut nivel din aprilie 2009. Scăderea a fost determinată în principal de cererea mică de importuri de ulei de palmier și de stocurile mari deținute de principalele țări exportatoare. Prețurile internaționale pentru uleiului de soia au crescut ușor.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a revenit, în creștere cu 1,3% față de luna septembrie, în special datorită cotelor mai ferme de porumb din Statele Unite ale Americii. Prețurile la orez, dimpotrivă, au scăzut, parțial influențate de fluctuațiile valutare care au afectat prețul pentru soiurile de orez aromate și Japonica.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a crescut cu 8,7%, în special ca urmare a perspectivelor negative de producție legate de condițiile climatice din India și Indonezia, precum și datorită creșterii ratei de utilizarea a trestiei de zahăr din Brazilia pentru producerea etanolului.

Prognozele mondiale pentru producția de cereale au crescut

FAO a îmbunătățit prognozele pentru producția globală de cereale în 2018 la 2 601 milioane de tone, în primul rând datorită estimărilor mai mari pentru producția de grâu în Canada și China. Cu toate acestea, noua previziune rămâne cu 2,1% mai mică decât nivelul înregistrat în 2017.

Producția globală de orez în acest an este de așteptat să depășească nivelul de referință al anului trecut, cu 1,3%, ajungând la 513 milioane de tone, potrivit ultimului Raport al FAO privind Cererea și Oferta de Cereale.

Producția mondială de grâu în 2018 este acum estimată la aproximativ 728 milioane de tone, marcând un declin de 4,3% față de anul precedent. Culturile de grâu de iarnă, care urmează să fie recoltate în 2019, sunt în prezent însămânțate în emisfera nordică, în timp ce în Uniunea Europeană, Statele Unite și India, prețurile bune sunt de așteptat să stimuleze o creștere a plantărilor pentru următorul sezon.

Producția globală a cerealelor grosiere se estimează la 1 360 milioane de tone, o scădere de 2,2% față de 2017. În prezent, țările din emisfera sudică plantează cereale grosiere, iar prognozele la moment indică o extindere a plantațiilor de porumb în America de Sud.

FAO se așteaptă ca utilizarea cerealelor la nivel mondial să crească cu 0,2%, până la un  record de 2 653 milioane de tone, stimulată de utilizarea mai mare a furajelor și a utilizării industriale a porumbului, în special în China și Statele Unite. Utilizarea grâului pentru consumul alimentar se așteaptă să crească cu 1,0%, iar cea pentru orez să crească cu 1,1%.

La nivel mondial, stocurile de cereale la sfârșitul sezoanelor din 2019 sunt acum prognozate pentru a ajunge la aproape 762 milioane de tone, cu aproximativ 6,5% sub nivelul lor record înregistrat la deschiderea acestor sezoane.

Stocurile de cereale furajere se așteaptă să scadă pentru prima dată în șase ani, iar cele de grâu să scadă cu 4,5%, cu cele mai mari scăderi înregistrate la exportatorii majori. În schimb, stocurile de orez la nivel mondial se așteaptă să crească cu 2,6%, până la 176,6 milioane de tone.

Comerțul internațional cu cereale este în prezent prognozat să scadă cu 1,1% față de nivelul record al anului 2017/18, cu tranzacțiile cu grâu și orez în proces de scădere. Comerțul mondial cu cereale furajere este prognozat să rămână aproape de nivelul înregistrat în anul precedent, la aproximativ 195 de milioane de tone, volumul de porumb crescând în timp ce volumul de sorg fiind în scădere.