Home » Analitica. Аналитика » Prețurile mondiale la alimente au crescut în aprilie
Prețurile mondiale la alimente au crescut în aprilie

Prețurile mondiale la alimente au crescut în aprilie

În topul creșterii prețurilor sunt produsele lactate și carnea în timp ce prețurile la cereale au scăzut, datorită unor perspective de producție globală record în anul care urmează, potrivit estimărilor FAO.

Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut în aprilie până la cel mai înalt nivel din ultimul an, creșterea fiind determinată de prețurile la carne și la produsele lactate.

Indicele FAO pentru prețurile la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale la produsele alimentare de bază, a înregistrat în medie 170 de puncte în aprilie, în creștere cu 1,5% față de luna martie, dar cu 2,3% mai puțin decât în anul precedent.

Majorarea prețurilor a cuprins toate produsele alimentare acoperite de indice, cu excepția cerealelor, unde disponibilitățile mari de export au determinat declinul acestora pentru a patra lună consecutiv.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a scăzut cu 2,8 la sută, determinat în mare parte de estimările pentru grâu și porumb – pentru care perspectivele de producție sunt pozitive – în timp ce cotațiile pentru orez au rămas în general stabile.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a crescut cu 5,2% față de luna martie, cea de-a patra creștere lunară consecutivă, pe fondul unei cereri globale robuste de import, combinată cu preocupările privind aprovizionarea legate de vremea secetoasă din Oceania.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a crescut cu 3,0%, determinat de un salt accentuat al prețurilor internaționale la carnea de porc datorită creșterii cererii de import în Asia – în special în China, unde răspândirea rapidă a febrei porcine africane a declanșat o scădere puternică în producția domestică. De asemenea, s-au consolidat și prețurile la carnea de bovine, ovine și păsări de curte.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a crescut, de asemenea, cu 0,9%. Cotațiile la uleiul de palmier s-au redus într-o oarecare măsură datorită creșterii cererii la nivel mondial și reducerii stocurilor în principalele țări exportatoare. În același timp,  prețurile pentru uleiului de soia au crescut datorită, în principal, cererii interne solide din Statele Unite atît din sectorul biodiesel, cît și din sectorul alimentar.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a crescut cu 0,8%. Creșterea a fost determinată, în mare măsură, de prețurile mai stabile la petrolul brut, deoarece în Brazilia, prețurile mai ridicate la energie încurajează utilizarea de trestie de zahăr pentru a produce etanol pentru vînzarea locală.

Oferta și cererea de cereale la un nivel „confortabil”

Perspectivele timpurii indică o producție mondială de cereale la un nou record de 2 722 milioane de tone în 2019, o revenire de 2,7% față de anul precedent, potrivit noului raport privind Cererea și Oferta de Cereale.

Utilizarea cerealelor la nivel mondial este, de asemenea, de așteptat să ajungă la un nivel ridicat, în creștere cu 1,5% în anul următor. Consumul global de cereale este prognozat să crească cu 1,1%, iar orezul să crească și mai rapid, în timp ce cererea pentru cereale grosiere pentru furaje și utilizări industriale este de așteptat să fie și mai puternică.

Pe baza acestor previziuni, stocurile mondiale de cereale vor fi reduse marginal în cursul anului 2019, ajungând la 847 milioane de tone, ducând la o scădere ușoară a raportului între rezerve și utilizare la nivel global pînă la 30,1%.

Prețurile internaționale sunt susceptibile de a rămâne sub presiune pe fondul unui echilibru general al ofertei și al cererii pentru aproape toate cerealele, cu perspective comerciale mai favorabile în special pentru grâu și orez.