Home » Noutăţi. Новости » Producătorii de sfeclă de zahăr vor să aibă acces la apă pentru irigare
Producătorii de sfeclă de zahăr vor să aibă acces la apă pentru irigare

Producătorii de sfeclă de zahăr vor să aibă acces la apă pentru irigare

Distribuie articolul:

Consiliul pe filiera de produs „Sfeclă de zahăr, zahăr și produse procesate” s-a întrunit în ședință miercuri, 18 mai, la inițiativa Asociaţiei ,,Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova”, pentru a analiza situația din ramură pentru anul trecut și rezultatele semănatului în anul 2016.

La ședință au participat producătorii de sfeclă de zahăr, producătorii de zahăr, consumatorii industriali. Membrii Consiliului au examinat situaţia pe piața autohtonă şi cea regională a zahărului în anul 2015 și gradul de executare a exportului de zahăr în limitele prevederilor Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA).

Participanții la ședință au constatat că mari suprafeţe de sfeclă de zahăr au fost supuse unor cataclisme precum seceta din anul 2015, vânturi puternice, îngheţuri în nordul republicii, ploi cu grindină. Astfel, seceta din vara anului 2015 a dus la scăderea recoltei în comparaţie cu anul 2014. Dacă în anul 2014 au fost recoltate 1290,5 mii tone de sfeclă de zahăr, în anul 2015 s-au recoltat doar 551,6  mii tone sfeclă.

În urma înghețurilor din aceasta primăvară unele gospodării au fost nevoite să însămânțeze repetat terenurile. În pofida dificultăților înregistrate, producătorii de zahăr spun că situația este satisfăcătoare. De asemenea, producătorii au menționat problema irigării, invocată anterior și de fermierii din alte ramuri. În acest sens, ministrul agriculturii Eduard Grama a informat că a solicitat sprijinul FAO pentru efectuarea unui studiu privind rezervele de apă de pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, conducerea ministerului a îndemnat producătorii să întreprindă toate măsurile pentru a nu majora prețul la zahăr, care este un produs social.

La inițiativa lui Alexandru Slusari, președintele „UniAgroProtect”, membrii Consiliului au votat pentru expedierea unei adresări către Guvern cu solicitarea de a sprijini producătorii de sfeclă de zahăr, care au avut de suferit în urma înghețurilor și furtunilor de praf, precum și pentru soluționarea în termeni proximi a problemei irigării.

Distribuie articolul: