Home » Noutăţi. Новости » Producătorii de struguri care nu își vor înregistra plantațiile în Registrul Vitivinicol nu vor avea acces la subvenții
Producătorii de struguri care nu își vor înregistra plantațiile în Registrul Vitivinicol nu vor avea acces la subvenții

Producătorii de struguri care nu își vor înregistra plantațiile în Registrul Vitivinicol nu vor avea acces la subvenții

Distribuie articolul:

Producătorii de struguri care nu își vor înregistra plantațiile în Registrul Vitivinicol până la toamnă, nu vor avea acces la subvenții. Totodată, aceștia se vor confrunta cu probleme la export, a declarat directoarea interimară a Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Registrul Vitivinicol a fost înființat în anul 2017, odată cu hotărârea adoptată de Guvern, care obliga deținătorii de plantații de viță de vie să se înregistreze. Astfel, dreptul de a comercializa strugurii de pe plantații îl au doar proprietarii care figurează în acest registru și dețin un cod unic de autentificare, a declarat Directoarea interimară a Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă.

Înregistrarea plantațiilor este gratuită și se face printr-o procedură simplă. Totuși, chiar dacă Registrul Vitivinicol există mai bine de șase ani, până în prezent au fost înregistrate doar 45 de mii de hectare de viță de vie pentru producerea vinului, a precizat Elizaveta Breahnă.

„Cei care nu sunt înregistrați, clar că nu pot apela la subvenții. Totodată, nu pot exporta vinul. O să vină luna septembrie și iarăși vor sta la porțile unei vinării pentru a le procura strugurii. Dar vinăria nu are dreptul să-i procure”, a declarat Elizaveta Breahnă.

Înregistrarea va permite autorităților să obțină un tablou mai clar despre stocurile de viță de vie și producătorii autohtoni, ca aceștia să fie mai competitivi atât pe piața internă, cât și pe cea externă, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean.

Acesta a subliniat că aproximativ 15 mii de hectare de viță de vie nu au fost încă incluse în Registrul Vitivinicol.

Precizăm că, în Registrul Vitivinicol sunt indicate atât suprafețele de viță de vie, cât și soiurile de struguri. Conform datelor Oficiului Național al Viei și Vinului, anul trecut au fost procesate aproximativ 280 de mii de tone de struguri la vinăriile din țară, obținându-se aproape 19 milioane de litri de vin, inclusiv pentru distilare.

Distribuie articolul: