Proiectul Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) de comun cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură lansează cel de-al 7-lea apel al Programului de granturi post – investiționale „Managementul durabil al terenurilor”.
!!! APELUL ESTE VALABIL PENTRU PERIOADA 02 APRILIE – 31 MAI 2018 !!!
Sunt invitați să participe la Programul de granturi: producătorii agricoli din întreaga republică, cu excepția celor din orașele Chișinău și Bălți, care aplică practici și tehnologii de management durabil al terenurilor, asigurând menţinerea sănătăţii şi productivităţii solului.
Grantul post – investițional va rambursa 50% din valoarea investiției eligibile, cu un plafon de 20 000 dolari SUA per producător agricol.
Conform prevederilor Programului, îşi vor putea rambursa investiţia agricultorii care, începând cu 1 noiembrie 2017, au procurat utilaje/mașini agricole noi tip No-till și Strip-till, anul producerii cărora începe cu 2016 şi/sau au aplicat, după data de 1 noiembrie 2017, practici de management durabil al terenurilor, precum: crearea fâșiilor vegetative de filtrare, cultivarea pe contur, aplicarea măsurilor de combatere a bolilor şi dăunătorilor, a măsurilor agro-forestiere, de ameliorare a solului, hidrotehnice, aplicarea sistemelor de captare a apei de ploaie, ș.a.
Programul de granturi post – investiționale destinate MDT presupune consultanță gratuită oferită tuturor producătorilor agricoli interesați!
Dosarele de aplicare pot fi depuse la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) până pe 31.05.2018. Granturile vor fi oferite în limita resurselor financiare disponibile !
Până în prezent, prin Programul de granturi post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor” al proiectului MAC-P a fost oferit sprijin financiar în valoare de circa 38 milioane de lei (echivalentul a 1,9 milioane dolari SUA) producătorilor agricoli din Republica Moldova. Valoarea medie a unui grant obținut de agricultori reprezintă 232,8 mii lei.
Proiectul MAC-P este un proiect implementat în Republica Moldova cu susținerea financiară a Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilitații Globale de Mediu și Guvernului Republicii Moldova. MAC-P are drept obiectiv sporirea competitivității sectorului agroalimentar al țării, prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor, facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor.