Home » Protecţia plantelor » Protecţia livada de măr » Protecţia livezilor în perioada iulie-august
Protecţia livezilor în perioada iulie-august

Protecţia livezilor în perioada iulie-august

Distribuie articolul:

Anul acesta este un an bun pentru agricultură, dacă nu luăm în consideraţie anumite calamităţi meteorologice.

Noi efectuăm permanent monitoring-ul dezvoltării plantaţiilor clienţilor noştri din toate raioanele republicii, a bolilor şi vătămătorilor şi pot afirma că atît culturile multianuale, cît şi culturile anuale, la moment, se află într-o stare normală.

Precipitaţiile care au căzut au avut un efect benefic asupra tuturor culturilor agricole, rezervele de umiditate în sol sînt suficiente, unicul lucru care acum trebuie să-l facem este păstrarea recoltei. 

O atenţie sporită trebuie să atragem luptei cu buruienile, bolile şi vătămătorii.

Ploile care au căzut în ultima perioadă au creat un fon foarte favorabil pentru creşterea buruienilor. În culturile de cîmp, unde s-au utilizat erbicide (indiferent că vorbim de porumb, floarea soarelui, soia sau altele), problema buruienilor nu există. În vii şi livezi, acolo unde s-a început un nou val de creştere a buruienilor, trebuie distruse buruienile, deoarece ulterior acestea ar putea fi un rezervor de răspîndire a bolilor şi dăunătorilor.

Bolile culturilor multianuale

La pomii speciilor sămînţoase, rapănul s-a depistat în majoritatea gospodăriilor. În rezultatul depunerilor atmosferice, în anul curent, s-au creat condiţii favorabile pentru dezvoltarea acestei boli. În luna aprilie, s-au înregistrat temperaturi înalte, ulterior, au fost ploi şi apoi din nou – temperaturi înalte. Astfel, în aceste condiţii, rapănul a atacat în primul rînd frunzele pomilor, mai puţin fructele. Deci, acum trebuie de stopat această maladie, pentru a nu permite răspîndirea lui ulterioară. Pentru aceasta se vor utiliza fungicide de contact în combinaţie cu fungicide sistemice.

Pentru combaterea rapănului noi propunem următoarele soluţii:

  1. a) STROBY (0,25 kg/ha) împreună cu DELAN (0,25-0,3 kg/ha)
  2. b) TERCEL (2,0-2,5 kg/ha) împreună cu DELAN (0,25-0,3 kg/ha)
  3. c) TERCEL (2,0-2,5 kg/ha) plus POLYRAM DF (1,5 kg/ha).

În cadrul acestor tratamente, este necesar de utilizat şi fungicidul BELLIS (0,8 kg/ha) contra făinării. Pe lîngă acţiunea curativă şi eradicantă contra făinării, BELLIS măreşte perioada de păstrare a fructelor, fiind un fungicid care stopează răspîndirea bolilor de păstrare a fructelor.

Contra făinării, de asemenea, poate fi folosit KUMULUS DF (4-6 kg/ha).

Vătămătorii

În perioada iulie-august, o atenţie deosebită trebuie de acordat şi luptei cu vătămătorii. În condiţiile anului curent, avem toate premizele dezvoltării puternice a viermelui merelor (Cydia pomonella). Fluturii depun ouă care se transformă în larve şi intră în fruct. Odată intrat în fruct, producţia este compromisă, iar marea majoritate de mere merg la suc. În acest stadiu, orice tratament este inutil. Acest dăunător poate compromite pîna la 70-80% din roadă.

Viermele merelor, de obicei, are 2 generaţii. Spre sfîrşitul lunii iunie – începutul lunii iulie, apar fluturii de generaţia a doua şi apoi se transformă în pupă (împuparea se eşalonează pe o perioadă de 30-50 zile). Din această cauză, şi apariţia fluturilor se face eşalonat. Fluturii generaţiei estivale depun ouăle direct pe fructe, mai rar pe frunze.

Larvele pătrund în fructe, pe partea laterală, unde este lipită o frunză sau un fruct alăturat.

Pentru a combate eficient viermele merelor, trebuie să urmărim dinamica zborului adulţilor, cu ajutorul capcanelor cu feromoni. În perioada zborului masiv (5-10 fluturi la o capcană timp de 24 ore) şi începutul depunerii ouălor cu o intensitate de pînă la 2% din fructe, trebuie de efectuat un tratament cu NOMOLT (0,75 l/ha). NOMOLT este un produs pe baza de diflubenzuron, inhibitor de sinteză a chitinei şi acţionează în timpul dezvoltării stadiului larvar al insectelor prin inhibarea sintezei chitinei. Astfel, după năpîrlirea larvelor, cuticula nouă nu se mai formează şi corpul lor rămîne neprotejat. Ca urmare, moartea larvelor survine la năpîrlire sau la împupare.

Tratamentul cu NOMOLT asigură o protecţie a pomilor timp de 15-25 de zile. Acţiunea NOMOLT este îndreptată asupra ouălor dăunătorilor după depunerea lor şi a larvelor de vîrsta I şi a II-a.

În cazul cînd depunerea ouălor se intensifică şi este depăşit pragul de 2% de pătrunderi proaspete pe fructe, tratamentele chimice se aplică o dată la 4-5 zile, utilizînd NOMOLT împreună cu insecticidele RUBIN D (1,5 l/ha), FASTAC (0,3 l/ha) sau MALADION (2 l/ha), prin rotaţia lor. Pentru a obţine un efect maxim, tratamentele trebuie efectuate seara, după ora 19, sau dimineaţa – pînă la ora 10.

În livezi, un pericol mare îl reprezintă şi păduchii. Sînt peste 30 de specii de păduchi – 18 specii, care dăunează speciile sămînţoase şi 12 specii – cele sîmburoase. Anul acesta, numărul păduchilor depăşeşte orice limite.

Contra păduchilor trebuie efectuate tratamente chimice cu insecto-acaracide. Tratamentul trebuie efectuat în aşa mod încît soluţia să pătrundă în partea inferioară a pomilor, unde se găsesc coloniile de păduchi. Dacă este nevoie, tratamentul se repetă peste 8-10 zile. Se vor utiliza RUBIN D (1,5 l/ha), MALADION (2 l/ha), sau BI-58 (1,8 l/ha). Aceleaşi preparate se vor folosi şi contra păduchelui de San Jose.

Acarienii. În perioada ploilor, populaţia acarienilor nu se dezvoltă, dar o dată cu stabilizarea vremii, numărul lor creşte. Şi atunci cînd depistăm 5-6 exemplare pe o frunză, trebuie să efectuăm tratamente cu MASAI (0,5 l/ha).

Molia orientală a fructelor (Grapholita molesta). Larvele atacă lăstarii, frunzele şi fructele de piersic, cais şi prun, iar atacuri sporadice s-au semnalat şi la păr, gutui, migdal, măr şi cireş. În lăstari larvele formează galerii descendente de 5 – 18 cm lungime, care duc la uscarea lor.

Între 20 -30 iunie, apar fluturii primei generaţii. Ouăle sînt depuse pe frunze, lăstari şi fructe. Larvele atacă lăstarii tineri şi fructele soiurilor de piersic cu coacere timpurie. Ele pătrund în fructe prin zona calicială sau pedunculară, prin locul de contact al fructelor cu o frunză sau cu un alt fruct. În fruct, larva roade o galerie către sîmbure şi se dezvoltă în neregularităţile acestuia sau în interiorul lui, dacă pereţii sînt încă moi. Într-un fruct se dezvoltă 3-4 larve. Stadiul de larvă durează 15-18 zile.

În ultima decadă a lunii iulie, apar fluturii generaţiei a II-a. Larvele acestei generaţii se dezvoltă pe fructele soiurilor tîrzii. Ajunse la completa dezvoltare, o parte din larve (10 – 30%) trec în diapauza hibernală. Majoritatea larvelor îşi continuă dezvoltarea şi în ultima decadă a lunii august, apar fluturii generaţiei a III-a. Larvele apar spre sfîrşitul primei decade a lui septembrie şi se găsesc pe păr, gutui şi uneori pe măr. Retragerea pentru diapauza hibernală începe cu 20-30 septembrie. Durata dezvoltării unei generaţii este 27-30 de zile, la o temperatură de 21oC. Pentru combaterea moliei orientale se utilizează insecticidele RUBIN D, FASTAC, BI-58 NEU şi MALADION, în dozele indicate mai sus.

Particularităţile protecţiei cireşului, vişinului, abricosului şi prunului

Anul acesta, ca niciodată, speciile sîmburoase, mai ales cireşul şi vişinul, au fost atacate de aşa boli ca monolioza şi cocomicoza. Un produs care trebuie utilizat la toate speciile sîmburoase este SIGNUM cu doza de 1-1,5 l/ha, deoarece este un produs eficient contra acestor boli, precum şi contra putregaiului cenuşiu. SIGNUM are în componenţa sa două substanţe active – boscalid şi piraclostrobin şi are o acţiune local-sistemică şi translaminară. Pe lîngă acţiunea sa curativă şi eradicantă, SIGNUM are o acţiune specială asupră diferitor tipuri de putregaiuri. Astfel, fructele şi legumele tratate cu SIGNUM au o perioadă mult mai mare de păstrare.

Fertilizarea livezilor

Un alt lucru important, care nu trebuie neglijat, sînt tratamentele cu calciu. În perioada formării fructelor sînt necesare 2-4 tratamente cu Brexil Calciu, care conţine 20% CaO. Astfel, o fertilizare corespunzătoare cu Ca ne va permite să obţinem o recoltă sănătoasă şi aspectuoasă.

Calciul este un nutriment esenţial pentru plante. O furnizare adecvată de calciu la frunze şi fructe este necesară pentru o creştere bună care să prevină dereglările cauzate de deficienţe de Ca din timpul creşterii, manipulării şi depozitării recoltei. Calciul este un element imobil, are o mobilitate redusă în plantă, de aceea Brexil Calciu trebuie aplicat cu regularitate în timpul creşterii plantelor, cu o doză de 2,5-3,0 kg/ha.

Aplicarea fertilizării cu Brexil Calciu permite reducerea sensibilităţii la lovire şi măreşte perioada de păstrare a fructelor şi legumelor. De asemenea, previne apariţia necrozelor foliare şi a putregaiurilor fiziologice, precum şi crăparea fructelor. Maximizarea conţinutului de calciu în frunze conferă plantelor o rezistenţă foarte bună la atacul de patogeni şi la condiţiile de stres cum ar fi seceta şi canicula.

Tratamentul cu Bor. Borul are o mare importanţă fiziologică pentru plante, deoarece favorizează înflorirea, fecundarea şi dezvoltarea seminţelor, stimulează creşterea rădăcinilor şi măreşte rezistenţa la ger a ţesuturilor. Borul influenţează procesul de formare a organelor de reproducere. Astfel, pentru a majora formarea mugurilor de rod la toate speciile de pomi, la sfîrşitul lunii iulie – începutul lunii august, se efectuează tratamente cu BOROPLUS, ceea ce conduce la creşterea recoltei pentru anul viitor.

Maria Ravliuc, agronom „Veaces-Nova”  

Pentru informaţii suplimentare:

„VEACES-NOVA”

Mun Chişinău, str. Mirceşti 3

Tel: (022) 29-59-69, Fax: (022) 29-63-63

GSM: 0-691-21-913, 0-690-35-091 

 

Distribuie articolul: