Pandemia a afectat mult economiile lumii, precum și relațiile comerciale dintre state. Totuși, chiar și într-o perioada de criză sanitară, Moldova a reușit să înregistreze anumite progrese privind exporturile unor categorii de produse agroalimentare spre țările Uniunii Europene. Astfel, în 2020 a crescut volumul exporturilor de fructe, uleiuri vegetale, vin, precum și a preparatelor din fructe, legume sau nuci.
Exporturile de uleiuri vegetale au crescut de la 63 de milioane de euro, în 2019, la 85 de milioane, în 2020, înregistrând o majorare în proporție de 34,9%.
Totodată, anul trecut, exporturile de vin, vermut, cidru și oțet au cunoscut o majorare de 16,3% în comparație cu 2019, iar cele de fructe de 15,4%. Și exporturile de sucuri de fructe au cunoscut o ușoară creștere de 2,3%. În timp ce exporturile de legume au scăzut cu 66,7%, vânzările preparatelor de legume, fructe sau nuci moldovenești pe piața europeană au crescut cu 54,5% ajungând la 17 milioane de euro.
Exporturile către Uniunea Europeană au loc în baza unor condiții preferențiale datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, care este parte a Acordului European de Asociere și presupune liberalizarea graduală a comerțului cu bunuri și servicii. UE e primul partener comercial și primul investitor în Republica Moldova.