Home » Noutăţi. Новости » Republica Moldova a valorificat în acest sezon cota de export în UE la prune
Republica Moldova a valorificat în acest sezon cota de export în UE la prune

Republica Moldova a valorificat în acest sezon cota de export în UE la prune

Distribuie articolul:

Republica Moldova a valorificat și în acest sezon cota de export (15 mii de tone) pentru prune pe piața Uniunii Europene. Până la data de 8 octombrie, din țară au fost exportate mai mult de 36 mii tone de prune. Principalele destinații europene au fost România, Polonia, Germania, Croația, Austria și Olanda.

Rezultatele anunţate astăzi de Asociaţia „Moldova Fruct”  au fost previzibile, dat fiind datele făcute publice încă în luna august care arătau că „în Moldova a crescut exportul de prune, iar în acest context continuă creșterea prețurilor en-gros la acestea”. Despre acest lucru scria portalul EastFruit, menționând că în prima decadă a lunii august, pe piața moldovenească a continuat să crească prețurile en-gros la prune. În același timp, era activat treptat și procesul de polarizare a prețului: prunele pentru piața internă se vindeau cu nu mai mult de 10-11 lei/kg ($0.56-0.61/kg), iar cele pentru export au crescut până la 14-15 lei/kg ($0.78-0.84/kg).

Conform Asociaţiei Moldova Fruct, Republica Moldova se numără printre primii zece exportatori de prune din lume, după volumul de prune livrate în stare proaspătă și, totodată, se află printre principalii producători mondiali de prune deshidratate. Soiul preferat de consumatorii de peste hotare este „Stanley”, pentru consum în stare proaspătă, precizează specialiştii de la „Moldova Fruct”.

Distribuie articolul: