Tatiana Roşca-Robu
Moldovenii nu sunt printre cei mai petrecăreţi europeni!
Cine-a zis că moldovenii au prea multe zile de sărbătoare şi acest lucru ne împiedică să fim bogaţi/fericiţi/norocoşi (adăugaţi şi alte calificative)? Nu-i adevărat! Sunt ţări (europene) care au în propriile calendare mult mai multe zile însemnate cu roşu, ceea ce ne face să credem că nu noi suntem dintre cei mai petrecăreţi.
În conformitate cu Legea cu privire la zilele de sărbătoare, zilele comemorative şi zilele de odihnă în Republica Moldova, Capitolul IV, cel cu privire la „zilele de sărbătoare nelucrative”, cetăţenii ţării noastre au zile de odihnă cu ocazia următoarelor sărbători (adaptarea informaţiei de către autorul articolului, pentru anul 2016):
- Crăciunul: stil nou (25 decembrie – duminică) şi stil vechi (7 şi 8 ianuarie – joi şi vineri);
- Anul Nou: 1 şi 2 ianuarie (vineri şi sâmbătă);
- Ziua internaţională a femeii: 8 martie (pentru că în anul 2016, 8 martie „va cădea” într-o zi de marţi, Guvernul – în exerciţiu – a decis ca şi ziua de 7 martie (luni) să fie zi de odihnă);
- Paştele, conform calendarului bisericesc creştin ortodox: prima şi a doua zi a acestei sărbători; (În 2016, Paştele va fi sărbătorit în ziua de 1 mai, duminică)
- Ziua de luni la o săptămână după Paştele creştin ortodox (Paştele Blajinilor) – 9 mai;
- Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii: 1 mai (duminică);
- Ziua Victoriei asupra fascismului: 9 mai (luni);
- Ziua Independenţei Republicii Moldova: 27 august (sâmbătă);
- Sărbătoarea „Limba noastră”: 31 august (miercuri).
De asemenea, potrivit aceleiaşi legi, „se stabileşte pentru colaboratorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi salariaţii întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, indiferent de tipul de proprietate, de forma juridică de organizare, vacanţa de Crăciun, la 31 decembrie (sâmbătă) şi 2-6 ianuarie (de sâmbătă până miercuri inclusiv), fără păstrarea salariului”.
De menţionat că, în lista sărbătorilor moldovenilor se includ şi zilele în care sunt marcate „ziua sfântului în al cărui nume e sfinţită biserica din localitatea respectivă (Hramul bisericii), declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, oraşului, comunei, satului”.
Astfel, dacă numărăm zilele în care moldovenii se odihnesc oficial şi primesc salariu pentru asta, se adună 14 zile.
Dacă e mult sau puţin, să facem comparaţie cu numărul de zile în care se odihnesc cetăţenii altor ţări, un astfel de clasament fiind publicat de www.wall-street.ro.
Spania este ţara cu cele mai multe zile de sărbători naţionale legale, în 2016 urmând ca această cifră să se ridice la 37. Pentru că unele dintre sărbători se suprapun, în total, spaniolii vor avea 32 de zile marcate de sărbători naţionale anul viitor, potrivit Public Holidays.
Elveţia este una dintre cele mai stabile şi prospere economii din Europa, iar angajaţii din această ţară au dreptul la multe zile de vacanţă şi concediu. În 2016, elveţienii vor avea 28 de zile de sărbători legale.
Rusia marchează în fiecare an nouă ocazii cu sărbători publice la care angajaţii primesc mai multe zile libere. Anul viitor, angajaţii din această ţară vor avea 23 de zile de sărbători naţionale legale.
Angajaţii din Bosnia şi Herţegovina vor beneficia anul viitor de 20 de zile libere cu ocazia sărbătorilor naţionale legale.
În 2016, angajaţii din Albania se vor bucura de un număr de 17 zile cu sărbători naţionale legale.
România va avea anul viitor în total 14 zile libere, opt dintre ele fiind sărbători naţionale. Însă doar opt din cele 14 zile libere vor cădea în cursul săptămânii.
În anul 2016, românii vor avea o nouă sărbătoare naţională, dupa ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţionala, marcată anual pe 19 februarie.
Iată calendarul zilelor libere din 2016, în România:
- Anul Nou – (1 ianuarie – vineri şi 2 ianuarie – sâmbătă)
- Ziua Unirii – (24 ianuarie – duminică)
- Ziua lui Brâncuşi – (19 februarie – vineri)
- Paştele – (1 mai – duminică şi 2 mai – luni)
- Ziua Internaţională a Muncii – (1 mai – duminică)
- Rusaliile – (19 iunie – duminică şi 20 iunie – luni)
- Adormirea Maicii Domnului – (15 august – luni)
- Sfântul Andrei (30 noiembrie – miercuri)
- Ziua Naţională a României (1 decembrie – joi)
- Crăciunul – (25 decembrie – duminică şi 26 decembrie – luni).