Home » Analitica. Аналитика » România importă cele mai mari cantități de struguri și prune din Republica Moldova
România importă cele mai mari cantități de struguri și prune din Republica Moldova

România importă cele mai mari cantități de struguri și prune din Republica Moldova

Distribuie articolul:

Republica Moldova este unul din cei mai mari exportatori de fructe pe piața românească. Datele oficiale arată că în anul 2018, România a importat 11,8 mii tone de struguri, 9,4 mii tone de prune și 1,86 mii tone de mere moldovenești.

Potrivit studiului: „Oportunități de comercializare a fructelor și legumelor moldovenești către rețelele de retail din România”, elaborat recent în cadrul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova și prezentat membrilor Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Republica Moldova se află pe primul loc în topul statelor din care România importă struguri.

Moldova deține cea mai mare pondere a importurilor totale de struguri, atît în ce privește volumul, cît și valoarea. În 2018, România a importat din Republica Moldova o cantitate de 11,7 mii tone de struguri în valoare totală de 9,2 milioane de euro. Italia și Grecia se află la diferențe relativ mici față de Moldova. 
struguri

Și în cazul prunelor, studiul arată că Moldova rămâne pe primul loc în top 5 țări de proveniență a produselor care ajung pe piața de peste Prut. România importă anual 9,4 mii tone de prune moldovenești, ceea ce reprezintă peste 70% din totalul importuri de prune proaspete. Achizitorii argumentează că aleg prunele moldovenești atît datorită proximității, cît și calității înalte a produsului.

prune

Totodată, R. Moldova intră în top cinci state din care România importă mere, datele oficiale arătând că în 2018 peste Prut au fost livrate 1865 tone de mere moldovenești.

Este vorba despre o cantitate mult mai mică față de anul 2017, când cifra exporturilor de mere moldovenești pe piața românească a ajuns la aproape șase mii de tone.

În valoare bănească exporturile au scăzut de la 1,6 milioane euro în 2017 la 654 mii euro în 2018.

mere

Distribuie articolul: