Home » Noutăţi. Новости » România pe primul loc în UE după producția de porumb și floarea soarelui
România pe primul loc în UE după producția de porumb și floarea soarelui

România pe primul loc în UE după producția de porumb și floarea soarelui

Distribuie articolul:

Fermierii români au obţinut anul acesta cele mai mari producţii de cereale din istorie, iar la porumb şi floarea soarelui sînt pe primul loc în Uniunea Europeană, a anunţat ministrul Agriculturii din România, Petre Daea.

România a realizat anul acesta peste 30 de milioane de tone de cereale, faţă de 27 de milioane de tone în 2017. Producţiile de porumb şi floarea soarelui ocupă primul loc în Uniunea Europeană, a declarat Daea.

„Producţia de cereale de anul acesta depăşeşte 30 de milioane de tone. La floarea soarelui am realizat peste 3,35 milioane de tone şi suntem pe primul loc în Uniunea Europeană (UE), fiind cea mai mare producţie de până acum. La porumb mai avem de recoltat 0,5% din suprafaţă în judeţele din centrul tării, dar până în prezent am depăşit 18 milioane de tone. Şi la porumb suntem pe primul loc în UE”, a spus Daea, citat de Agerpres.

Suprafaţa însămânţată în 2018 cu porumb a fost de 2,415 milioane ha, iar la floarea soarelui de 1,01 milioane ha.

Ministrul român al Agriculturii a precizat că, în cîteva zile, vor fi anunţate datele definitive privind producţiile obţinute în aceste an, dar şi randamentul la hectar.

Recolta de grâu din 2018 a depăşit 10,2 milioane tone, cu peste 2,3% mai mare faţă de anul 2017, cînd au fost recoltate 10 milioane tone.

Recolta de cereale păioase de vară a ajuns la 12,8 milioane de tone, în creştere uşoară (sub 1%) faţă de anul trecut, când a fost de 12,7 milioane de tone. Producţia medie în 2018 a fost de 4.655 kg/ha, comparativ cu 4.598 kg/ha în 2017.

Anul trecut, România a fost pe primul loc în UE la floarea soarelui (la suprafaţa cultivată şi producţia realizată), locul întîi la porumb boabe la suprafaţa cultivată şi locul doi la producţia realizată, după Franţa. La grâu a fost pe locul cinci în UE, atît la suprafaţa cultivată, cât şi la producţie.

Distribuie articolul: