Home » Noutăţi. Новости » Rusia ar putea introduce cote la importul de mere și prune sau să interzică complet importul acestora
Rusia ar putea introduce cote la importul de mere și prune sau să interzică complet importul acestora

Rusia ar putea introduce cote la importul de mere și prune sau să interzică complet importul acestora

Distribuie articolul:

Într-o declarație a „Uniunii Pomicultorilor din Kubani”, fermierii ruși au cerut să fie introduse introducă cote la importul de mere și prune. Este vorba despre restricții în lunile de coacere în masă și de vânzare a fructelor rusești – în trimestrele III, IV și I. O propunere corespunzătoare a fost făcută la sfârșitul săptămânii trecute la o întâlnire privind dezvoltarea complexului agroindustrial din Federația Rusă.

Președintele uniunii, Nikolai Șcherbakov, a menționat că în perioada septembrie-aprilie, se vând mai mult de 80% fructele cultivate în Rusia și există un surplus pe piață din cauza importurilor. În 2021, producătorii ruși au fost nevoiți să își vândă produsele la prețuri mici: costul mediu al merelor și prunelor locale a scăzut de două ori față de 2020 și a constituit 30 de ruble și 20 de ruble per kilogram, respectiv, a menționat Șcherbakov.

Potrivit lui Igor Mukhanin, președintele Asociației Pomicultorilor din Rusia, inițiativa pomicultorilor din Kubani este opinia comună a tuturor asociațiilor din industrie. „Există o perioadă în Rusia când nu sunt suficiente mere, dar sunt momente când sunt prea multe. Așadar, merele importate în octombrie-noiembrie sunt aduse pe piața noastră la un preț mai mic decât prețul de cost, din Serbia, Moldova și Belarus, pe fondul căruia concurența devine mai dură. Prin urmare, propunem interzicerea completă a importurilor din august până în ianuarie. După Anul Nou, granițele pot fi deschise”, a spus expertul.

El estimează recolta de mere în 2021 la 1,5 milioane de tone. Consumatorilor ruși le lipsesc aproximativ 500 de mii de tone, dar ele trebuie importate nu mai devreme de  jumătatea lunii ianuarie, subliniază Mukhanin.

Distribuie articolul: