Home » Noutăţi. Новости » Scade preţul grâului în Europa
Scade preţul grâului în Europa

Scade preţul grâului în Europa

Pe piaţa cerealelor, influenţa monedelor naţionale s-a resimţit puternic în cea de-a 20-a săptămână calendaristică, 15-21 mai 2017. Un euro puternic pune piaţa europeană a cerealelor sub presiune. Cu toate acestea, exporturile europene de grâu nu par a fi, încă, influenţate.

Comisia Europeană a anunţat pentru săptămâna trecută exporturi de 394.519 de tone. Exporturile totale din UE sunt, până acum, de 21,564 milioane de tone, la aceeaşi dată a anului trecut se exportaseră 26,937 milioane de tone. Pe piaţa internă, doar producătorii de hrană mixtă sunt într-o continuă căutare de marfă. Însă aceştia necesită cantităţi reduse, doar pentru a-şi acoperi necesarul.

La bursa europeană la termen Eurex de la Paris (Matif), cotaţiile grâului au scăzut cu 11 euro începând cu data de 11 mai. Grâul cu livrare în septembrie s-a tranzacţionat la 166 euro/t. Marfa cu livrare în decembrie s-a vândut la 170 euro/t, cu 3 euro sub preţul din săptămâna precedentă.

Recolta estimată o depăşeşte pe cea de anul trecut

Asociaţia germană Raiffeisenverband estimează în cel de-al treilea raport al său că recolta de grâu va atinge 25 de milioane de tone şi va fi ceva mai bogată faţă de cea de anul trecut. Prognoza se bazează pe o productivitate mai mare, chiar dacă suprafaţa cultivată este aproape identică cu cea din anul trecut. Astfel, recolta urmează să fie peste media multianuală.

În unele regiuni din estul Germaniei, în special în Turingia şi Saxonia, seceta pedologică este aproape extremă şi culturile au nevoie urgent de precipitaţii.

Recent, cultivatorii din UE au primit mult aşteptata decizie a Comisiei Europene privind utilizarea glifosatului. Astfel, va fi permisă folosirea acestei substanţe în următorii 10 ani.

Grâul american devine, din nou, competitiv

În comerţul internaţional, marfa din SUA a câştigat teren. Ministerul agriculturii din SUA a anunţat, pentru săptămâna 8-14 mai, vânzări de 247.600 t pentru 2016/17 şi 393.100 t pentru 2017/18.

La bursa americană de la Chicago (CBOT), cotaţiile grâului au stat sub presiune, fie din cauza modificării valorii dolarului pe piaţa valutară, fie din cauza cursurilor slabe ale porumbului şi ale soia, care au influenţat preţul grâului. Acest lucru s-a resimţit şi în comerţul european de la bursa Matif.

Sursa: agrarticker.de