Recent, în regiunea Cernăuți (Ucraina), compania BASF a organizat seminarul „Dăunătorii și bolile culturilor pomicole”. La seminar au participat și un grup de agricultori din Republica Moldova.
Ion Scutaru, reprezentantul companiei BASF în Republica Moldova:
Îmi pare bine că fermierii din Republica Moldova şi-au făcut timp pentru a participa la acest seminar. Este un schimb de experienţă benefic. Am avut posibilitatea să audiem presentări ale mediului academic din Ucraina, iar apoi să vizităm livezile super-intensive de măr, păr și cireș, niște livezi minunate – care reprezintă un rezultat cumulat al utilizării noilor tehnologii intensive din horticultură concomitant cu tehnologiile de protecție oferite de compania BASF.
Devine un imperativ al timpului trecerea la plantații super-intensive, care aduc o valoare adăugată înaltă și evident că acest lucru, datorită investițiilor majore, crește mult responsabilitatea agricultorilor și practic exclude dreptul de a face greșeli, costul lor fiind prea mare. În asemenea condiții, participarea la seminare specializate și studierea experienței altor agricultori sînt de un mare ajutor fermierilor și îi ajută să devină și mai performanți. Or, aceasta și este scopul companiei BASF – să ajute fermierii să obțină performanță în activitatea lor de zi cu zi.
Gheorghe Scutaru, director comercial „Sanctum AG” SRL:
Am participat la acest seminar împreună cu clienții companiei „Sanctum” care se interesează de noile tehnologii în domeniul pomiculturii. Schimbul de experiență tot timpul este un lucru binevenit. Pot menționa că în cadrul schemelor de protecție utilizate atît în Ucraina, cît și în Republica Moldova, se folosesc aceleași produse de la BASF. Și fermierii sînt foarte mulțumiți de efectul utilizării lor.
În timpul seminarului am avut posibilitatea să vizităm și cîteva livezi super-intensive: de cireș, măr și păr. Și pot afirma că livada de cireș ne-a impresionat pe toți.
Participarea la asemenea seminare ne permite să acumulăm experiență suplimentară, ceea ce este util în munca zi de zi.
Mihai Buciuceanu, consultant independent în pomicultură:
Seminarul la care am participat este unul de profil. Folosim preparatele companiei BASF de mulți ani. Așa produse ca Delan, Kumulus sau Tercel deja sunt consacrate în în pomicultura. Iar dacă vorbim de sîmburoase, fungicidul Signum este un produs care nu are înlocuitori.
Folosim și regulatorul de creștere Regalis Plus. Mai înainte am utilizat Regalis. Am fost printre primii care am înțeles necesitatea și efectul utilizării regulatorului de creștere în livezile de măr. În scurt timp vor fi lansate pe piață produse de ultimă generație, cum ar fi Sercadis Plus, pe care le vom testa.
Suntem mulțumiți de preparatele companiei BASF, iar seminarul dat este binevenit. Și livada care am vizita-o este la un nivel foarte înalt.
Nicolae Corcimari, pomicultor:
Am avut o deosebită plăcere de a mă afla la seminarul de astăzi care a avut loc în Ucraina, care actualmente este foarte dezvoltată în domeniul pomiculturii. Am văzut multe lucruri noi, pe care voi încerca și eu să le implementez. Doar văzînd experiența altora, poți să înveți și să obții recolte mari.
Am rămas impresionat de livida care am văzut-o și evident și de tehnologiile aplicate.
Le doresc la toți agricultorii noștri să participe la asemenea vizite de documentare. Cu cît mai multă experiență – cu atît mai bine.