Home » Noutăţi. Новости » Strigăt disperat: Marea Britanie are nevoie de 90.000 de muncitori în sectorul agricol
Strigăt disperat: Marea Britanie are nevoie de 90.000 de muncitori în sectorul agricol

Strigăt disperat: Marea Britanie are nevoie de 90.000 de muncitori în sectorul agricol

Distribuie articolul:

Marea Britanie are nevoie să aducă de urgenţă muncitori în agricultură est-europeni, pentru că altfel fructele şi legumele de pe câmpurile ţării vor rămâne neculese, potrivit The Guardian.

Concordia, agentul principal de recrutare din Marea Britanie, afirmă că est-europenii trebuie aduşi de urgenţă cu avioane. Câteva mari ferme au închiriat deja avioane în sistem charter pentru a aduce forţă de muncă din Europa de Est.

Însă organizaţiile de fermieri şi agenţiile de recrutare susţin că, în contextul unei tulburări uriaşe a sectorului agricol cauzată de răspândirea epidemiei de coronavirus, guvernul britanic trebuie să intervină şi să organizeze mai multe zboruri.

Circa 90.000 de locuri de muncă sunt disponibile, iar majoritatea trebuie ocupate în numai câteva săptămâni. Concordia caută să aducă circa 10.000 de lucrători, jumătate din Uniunea Europeană, iar restul din Rusia, Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia şi Barbados. Dar toate ţările non-UE şi-au închis graniţele.

Anul trecut, 98% dintre culegătorii de fructe – acum clasificaţi drept „lucrători-cheie” – au venit din afara Marii Britanii, marea majoritate din Bulgaria şi România. Producătorii britanici au contactat companii din sectorul ospitalităţii pentru a recruta personal concediat.

Site-ul britanic Summer Fruits are o hartă interactivă care arată locaţiile fermelor din Marea Britanie şi locurile de muncă oferite.

„Suntem foarte optimişti cu privire la capacitatea rezidenţilor din Marea Britanie de a veni în ajutor şi de a ne ajuta. S-ar putea să fie oameni din estul Europei care lucrează aici în sectorul ospitalităţii, care sunt relativ tineri şi nu au atât de multe conexiuni şi îşi doresc un loc de muncă care să plătească salarii rezonabile în condiţii rezonabile”, a spus Nick Marston, preşedintele British Summer Fruits.

Distribuie articolul: