Home » Noutăţi. Новости » Sute de tone de miere autohtonă nu-şi găsesc cumpărătorul
Sute de tone de miere autohtonă nu-şi găsesc cumpărătorul
Sursă foto: lumea-mierii.blogspot.com

Sute de tone de miere autohtonă nu-şi găsesc cumpărătorul

În acest an, apicultorii moldoveni au exportat în Uniunea Europeană mai puţină miere decât anul trecut. Şi asta deoarece piaţa europeană este invadată de produse apicole din Ucraina şi Argentina, anunţă trm.md. Acest fapt a determinat o reducere a preţurilor pe piaţa UE cu 30 la sută.

Mierea de albine este unul dintre cele două produse de origine animalieră exportate de Republica Moldova în UE. Volumul livrat pe piaţa din spaţiul comunitar a crescut cu 300%, faţă de acum cinci ani. Dacă în 2010, în UE au fost exportate 200 de tone de miere, în 2014, vânzările au depăşit 2500 de tone. Anul acesta însă, vânzările au scăzut brusc, din cauza preţurilor mici de pe piaţa europeană.

Pe piaţa UE, preţurile la mierea de albine au scăzut cu 30 la sută, din cauza ofertei mari din Ucraina (25 de mii de tone) şi Argentina (50 de mii de tone). Pentru a-şi realiza produsele, apicultorii din aceste ţări oferă preţuri de dumping, susţine Ştefan Condratiuc, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Republica Moldova.

În prezent, apicultorii autohtoni au în depozite 2000 de tone de miere, destinate exportului. Ei nu pot să o vândă însă, deoarece preţurile actuale în UE sunt mai mici decât costurile de producţie, afirmă preşedintele Asociaţiei Apicultorilor. Astfel, operând exporturi pe piaţa comunitară, apicultorii autohtoni înregistrează pierderi.

„Agenţii economici care făceau export nu pot să accepte preţuri sub nivelul de cost. În ţară, preţul de achiziţie s-a mărit cu 30-35 la sută, iar pe piaţa UE a scăzut”, afirmă Ştefan Condratiuc.

 „Anul acesta, apicultorii aşteptau să vândă la preţurile de anul trecut pe piaţa europeană, însă acestea sunt mult mai mici. Este foarte multă miere din Ucraina şi America Latină. Din acest motiv, apicultorii moldoveni ţin mierea în depozite şi nu o vând”, a explicat Serghei Bâzdaga, director al unei companii exportatoare de produse apicole.

Potrivit experţilor, pentru a se menţine pe piaţa UE, producătorii de miere au nevoie de susţinere din partea statului.