Home » Analitica. Аналитика » Ucraina: Recolta de cereale în acest an ar putea scădea până la 52,5 – 55,4 milioane de tone
Ucraina: Recolta de cereale în acest an ar putea scădea până la 52,5 – 55,4 milioane de tone

Ucraina: Recolta de cereale în acest an ar putea scădea până la 52,5 – 55,4 milioane de tone

Recolta de cereale a Ucrainei în acest an ar putea scădea până la 52,5 – 55,4 milioane de tone, de la nivelul record de 86 milioane de tone, din cauza invadării ţării de către Rusia, care a provocat reducerea suprafeţei cultivate, au estimat analiştii companiei de consultanţă APK-Inform.

Recolta din acest an ar putea include până la 18,2 milioane de tone de grâu, 29,9 milioane de tone de porumb şi 5,9 milioane de tone de orz. Este o recoltă mai redusă, care ar putea duce la scăderea exporturilor în sezonul 2022/2023 până la 22,9 – 39,6 milioane de tone, în funcţie de nivelul dificultăţilor logistice, se arată în raportul APK-Inform.

Guvernul de la Kiev se aşteaptă la o recoltă de aproximativ 50 milioane de tone în 2022, dar nu a dat publicităţii estimări privind exporturile.

În perioada 24 februarie – 15 august, exporturile de produse agricole au scăzut la zece milioane de tone, de la aproximativ 19,5 milioane în perioada similară din 2021, a anunţat marţi Ministerul Agriculturii din Ucraina.

„Conform scenariului optimist, producţia de cereale a Ucrainei în 2022 ar urma să se situeze la 55,4 milioane de tone. Dacă suprafaţa cultivată va scădea şi mai mult din cauza războiului, recolta s-ar putea reduce la 52,5 milioane de tone”, se arată în raportul APK-Inform.

Recolta de grâu s-ar putea situa între 17,4 şi 18,2 milioane de tone, în timp ce exporturile ar putea totaliza 6,8 – 12,7 milioane de tone.

Ucraina, cel mai mare producător şi exportator global de ulei de floarea soarelui, se va confrunta probabil cu o scădere a recoltei de floarea soarelui la 10,7 milioane de tone în 2022, de la 16,6 milioane de tone în 2021.

De la debutul invaziei ruseşti, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a împins în sus preţurile mondiale la alimente şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

La finele lunii trecute, s-a ajuns la un acord care a permis deblocarea porturilor ucrainene şi plecarea primelor nave care să transporte cereale.