Home » Analitica. Аналитика » UE – perspectivele agricole pe termen scurt
UE – perspectivele agricole pe termen scurt

UE – perspectivele agricole pe termen scurt

La începutul lunii iulie Comisia Europeană a publicat perspectivele pe termen scurt privind producţia şi consumul de produse agricole. Sunt încă incertitudini în ceea ce priveşte impactul crizei coronavirus-ului și costurile redresării economice. Cu toate că lanțul de aprovizionare cu alimente a rezistat pe parcursul crizei, odată cu ridicarea progresivă a măsurilor de blocare în toată Europa ar trebui să crească cererea, în special pentru restaurante, baruri și cafenele. Dar pe termen scurt, nu se va reveni la nivelul din 2019 din cauza reducerii puterii de cumpărare. În consecință, prețurile vor creşte.

Criza COVID-19 și măsurile conexe luate de statele membre UE au afectat cererea şi mai puţin oferta. Acest lucru se reflectă în perspectivele de producție bune pentru diverse sectoare precum lactate, zahăr, carne de porc, ulei de măsline, vin și roșii. Şi perspectivele de export rămân în general bune.

Cultura mare

Pentru sezonul 2020/2021, producția de cereale a UE este prognozată la 286,3 milioane tone, în scădere cu 2,7% față de 2019/2020, dar cu 1,7% peste media ultimilor 5 ani. Acest lucru se explică prin suprafața mai mică cultivată cu cereale de iarnă și datorită secetei care a afectat dezvoltarea culturilor, în special a grâului. Ploile la sfârșitul lunii mai și din iunie au scăzut presiunea asupra culturilor de vară.

Comisia Europeană estimează o scădere cu 0,6% a consumului de cereale în statele membre, în sezonul 2019/2020, în principal din cauza unei cereri reduse din partea brutăriilor, dar este aşteptată o redresare în 2020/2021.

În ceea ce privește semințele oleaginoase și culturile proteice, producția de rapiță în sezonul 2020/2021 ar trebui să fie la un nivel similar cu cel din 2019/2020, cca. 15,4 milioane tone. Producția de floarea-soarelui urmează să atingă 10,4 milioane tone, în creștere cu 3,7% față de 2019/2020. Producția de soia și culturi proteine ar trebui să crească, de asemenea, până la 2,8 milioane tone, respectiv 4,5 milioane tone. Este prevăzută o ușoară scădere a volumelor procesate în 2020/2021, o cerere stabilă de şroturi proteice și o recuperare lentă a utilizării uleiurilor vegetale.

Producția de zahăr 2020/2021 ar trebui să rămână la același nivel ca în 2019/2020, în ciuda unei scăderi de 3% a suprafeței cultivate cu sfeclă de zahăr. Cererea mai redusă de etanol și scăderea vânzărilor de servicii alimentare ar trebui să conducă la un consum mai mic de zahăr în UE.

Culturi specializate

În 2019/2020, producția de ulei de măsline din UE a rămas cu 4% sub media ultimilor 5 ani. Măsurile luate în timpul crizei coronavirus au contribuit la creșterea vânzărilor cu amănuntul și la utilizarea uleiului de măsline în industria alimentară (de exemplu, la conserve), cu toate acestea, un sezonul estival slab va contribui în continuare la reducerea cererii de servicii alimentare. În general, consumul UE de ulei de măsline ar putea crește în continuare cu 6% în 2019/20 iar producția va ajunge la 2,3 milioane tone (în creștere cu 20% față de 2019/2020).

În acelaşi timp, consumul de vin va scădea cu 7% din cauza măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii Covid-19. Totuşi, producţia vinificată pentru alte utilizări, cum ar fi oțet și alcool, ar trebui să crească cu 33%. Puternic afectate, exporturile de vin din UE și importurile se preconizează că se vor reduce cu 7%, respectiv cu 8% în 2019/2020.

Legume şi fructe

În ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor, prețurile merelor a crescut foarte mult în ultimele luni, din cauza unei producţii mici în 2019/2020 și a unei cereri mari în timpul celor trei luni de izolare.

Se preconizează o producție scăzută piersici și nectarine, numai 3,1 milioane tone, un nou record negativ, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a reducerii suprafeţelor cultivate din cauza prețurilor mici și a costurilor ridicate de producție. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra prețurilor, care au crescut deja cu 19% în primele șapte săptămâni ale sezonului față de aceeași perioadă a anului trecut.

Producția de roșii proaspete urmează să rămână stabilă în 2020, cu o scădere a producției în Spania, dar compensată de o creștere preconizată în Polonia. Consumul UE de roșii proaspete va cunoaşte o scădere ușoară, cu 1%, în 2020.