Home » Noutăţi. Новости » Ultimele prognoze privind producţia de cereale a UE
Ultimele prognoze privind producţia de cereale a UE
Sursă foto: pixabay.com

Ultimele prognoze privind producţia de cereale a UE

Distribuie articolul:

Cel mai recent raport al Comisiei Europene, publicat zilele trecute, estimează o scădere semnificativă a producţiei de cereale, comparativ cu perspectivele din timpul verii. Recolta totală utilizabilă pentru sezonul actual este evaluată acum la 293,8 milioane tone.

Dacă această prognoză se va adeveri, producţia realizată anul acesta va fi cu 2,5% sub media ultimilor cinci ani. Condiţiile umede de pe parcursul lunilor mai şi iunie indicau deja o depreciere a producţiei de cereale, dar între timp, perspectivele au scăzut şi mai mult, din cauza lipsei radiaţiilor solare din iunie şi iulie în regiuni vaste din Franţa, Belgia şi sudul Germaniei.

Din cauza ploilor excesive, grâul moale cultivat în aceste zone a suferit în special în faza de stocare a energiei. Plantele au fost puternic afectate de presiunea bolilor şi atacurile de dăunători, ceea ce a condus la pierderi de substanţe nutritive. În acelaşi timp, radiaţiile solare scăzute au limitat umplerea bobului şi, prin urmare, greutatea boabelor.

Dincolo de randamente, calitatea a fost de asemenea afectată. O mare parte din producţia de grâu prezintă caracteristici slabe, ceea ce a redirecţionat o cantitate importantă de grâu destinat în mod normal industriei de panificaţie către hrana animalelor. Condiţiile climatice au afectat şi producţia de orz, în Franţa înregistrându-se pierderi însemnate la orzul folosit în procesul de fabricare a berii.

Pe de altă parte, constată raportul CE, România, Bulgaria, chiar şi Ucraina s-au confruntat cu o climă caldă şi uscată, care a afectat culturile de primăvară, aşa cum s-a întâmplat şi în Italia, sudul Franţei şi nordul Spaniei. Prin urmare, producţiile de porumb şi floarea-soarelui au înregistrat scăderi semnificative. În pofida condiţiilor climatice nefavorabile, suprafaţa cultivată în 2016 a rămas la un nivel stabil.

Recolta totală de grâu moale a Uniunii Europene este estimată în prezent la 134,2 milioane tone, cu 3,1 la sută sub media ultimilor cinci ani. Deşi semnificativ mai mică faţă de precedentele două sezoane, această producţie este a cincea cea mai mare din ultimul deceniu. În timp ce Franţa, Belgia, Olanda şi Grecia raportează o scădere a recoltei între 12 şi 30%, statele Baltice şi sud-estul Europei vor înregistra o ceştere a producţiei de grâu moale.

În schimb, producţia de grâu dur a Uniunii Europene ar urma să totalizeze 8,3 milioane tone, cu doar 1,9% sub nivelul de anul trecut, dar cu 2,5% peste media ultimilor cinci ani. Recolta scăzută din Franţa şi Grecia este compensată de producţia excelentă din Italia. De asemenea, Germania, Austria şi Slovacia au anunţat că vor obţine cu o sută de mii de tone în plus faţă de anul trecut.

Sursă: www.agroinfo.ro

Distribuie articolul: