Home » Analitica. Аналитика » Viile pe sisteme intensive de suport Pergola și Gable demonstrează performanță în condițiile secetei
Viile pe sisteme intensive de suport Pergola și Gable demonstrează performanță în condițiile secetei

Viile pe sisteme intensive de suport Pergola și Gable demonstrează performanță în condițiile secetei

Distribuie articolul:

În pofida condițiilor climaterice nefavorabile din anul curent plantațiile de struguri de masă pe sisteme intensive de suport Pergola și Gable au demonstrat performanță, înregistrând recolte înalte de calitate de până la 35 tone de struguri la hectar.

Andrei Botezatu, specialist în cadrul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), a precizat că sistemul de suport Pergola a permis menținerea timp îndelungat a umidității în sol și protejarea boabelor de arsurile razelor și a temperaturilor înalte pe parcursul verii, asigurând formarea și coacerea uniformă a bobițelor, cu aspect atrăgător al ciorchinelor. Urmare evaluării situației viticultorilor pe care îi asistă proiectul USAID/APM, în anul curent în plantațiile pe suport Pergola sunt recoltate 20-35 de tone de struguri la hectar, în timp ce în viile clasice sunt recoltate în medie 5 – 7 tone, a menționat Andrei Botezatu.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, a ținut să precizeze că recent, a vizitat un agricultor (cu respectarea tuturor cerințelor de prevenire a răspândirii infecției), care a reușit în acest an secetos să-și sporească recolta de struguri de aproape patru ori. ”Rezultatul se datorează implicării lui în programul inițiat de proiectul USAID/APM de tranzitare a viilor de la modelul de suport vertical/tradițional la modelul de suport Pergola. Totodată, investind în această tehnologie modernă, producătorul a reușit să sporească calitatea producției, ceea ce i-a permis să ajungă în rețele de comerț din UE. Acest producător, ca și alți pionieri din sector, pot să inspire și să motiveze alți fermieri dispuși să învețe din experiența viticultorilor avansați. Adoptarea tehnologiilor intensive le asigură fermierilor un viitor mai bun și mai sigur, inclusiv pentru comunitățile rurale. Doar așa, economia Moldovei poate avansa”, a declarat șeful misiunii USAID în Moldova.

pergola3

Specialiștii USAID/APM explică că în condițiile schimbărilor climaterice prin care trecem, tehnologiile intensive de producere a strugurilor de masă sunt cele mai recomandate, iar investițiile necesare înființării unei vii pe sistem de suport Pergola estimate la circa 30 de mii Euro la hectar sunt recuperate în timp mai scurt. Totuși, fermierii care vor să planteze vii pe acest sistem, trebuie să aleagă soiuri de viță de vie rezistente la înghețurile de iarnă, iar plantația să fie neapărat dotată cu sistem de irigare, precizează specialiștii în domeniu.

În ultimii 15 ani, suprafața noilor plantații de viță de vie cu struguri de masă a fost în continuă creștere. De regulă, producătorii  de struguri de masă din Moldova utilizează sistemul de formare a viței de vie ”Spalier Vertical”, chiar dacă sistemele intensive Pergola și Gable sunt utilizate pe larg în țări precum Chile, Italia, Spania și SUA. Pe parcursul ultimilor ani, mai mulți producători de struguri din Moldova au preluat acest sistem de suport. În prezent, plantațiile de struguri de masă cultivați pe sistem Pergola și Gable în Republica Moldova au ajuns la circa 300 de hectare, comparativ cu 6 hectare atestate acum patru ani. O creștere a suprafețelor plantațiilor de struguri de masă pe aceste sisteme intensive se datorează asistenței proiectului USAID/APM, dar și subvenționării investițiilor pentru înființarea unor astfel de plantații.

Conform experților, din cauza condițiilor climaterice din anul 2020 recolta de struguri de masa în anul curent va fi mai mica cu circa 40 la sută, comparativ cu recolta din anul trecut.

Distribuie articolul: