Republica Moldova împrumută 25 de milioane de dolari pentru restabilirea sistemelor de irigare. Acordul de credit va fi semnat la data de 10 mai între Banca Mondială și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău. Anunțul a fost făcut de ministrul Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, autoritățile sunt obligate să investească în sisteme de irigare întrucât seceta a devenit un fenomen obișnuit pentru Republica Moldova, transmite IPN.
Ministrul agriculturii spune că starea culturilor de toamnă inspiră optimism, însă este prematur să se vorbească despre un an agricol bun. „Am mers în toate raioanele Republicii Moldova. Starea culturilor de toamnă este de la satisfăcătoare spre bună. Precipitațiile din ultimele zile au redus din deficiențele anterioare. Analizăm consecințele înghețului din aceste zile. În nordul țării încă nu sunt livezi înflorite. Consecințe ale înghețului pot fi pentru sudul Republicii Moldova și zona de centru, unde sunt livezi înflorite. Săptămâna viitoare avem ședință cu șefii direcțiilor care vor raporta situația”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.
În același context, oficialul a menționat că fenomenele meteorologice extreme devin o normalitate pentru Republica Moldova, iar din acest motiv statul este obligat să caute soluții pentru a proteja culturile agricole, în special, de secetă.
„Dacă anterior în Republica Moldova seceta se repeta o dată la 5 ani, acum se repetă o dată la 2 ani, din acest considerent am luat decizia de a investi masiv în sistemele de irigare. Pe 10 mai Ministerul Agriculturii va semna cu Banca Mondială un credit de 55 de milioane de dolari, dintre care 25 de milioane merg exclusiv pentru restabilirea sistemelor de irigare. Avem discuții avansate cu Agenția Franceză de Investiții, se preconizează alte 40 de milioane de euro, la fel, doar pentru sistemele de irigare. Doar în acest an investim 65 de milioane de euro în sistemele de irigare”, a mai spus Vladimir Bolea.
Ministrul spune că statul va contribui cu suport semnificativ dacă agricultorii vor decide să investească în modernizarea unui sistem de irigare.
„Repartizarea fondurilor pentru irigare va avea loc foarte transparent, prin intermediul AIPA sau ADMA (Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii), prin instrumente cu care agricultorii sunt extrem de familiarizați. Urmează să stabilim procentul cu care vor contribui agricultorii, dar cred că va fi unul simbolic. Reieșind din importanța restabilirii sistemelor de irigare și sărăcirea agricultorilor, cred că partea statului va fi una considerabilă”, a explicat ministrul Agriculturii.
În prezent, Republica Moldova are doar 60 de mii de hectare de terenuri irigate din totalul de 2 milioane de hectare de terenuri agricole.