Home » Analitica. Аналитика » Vremea neprielnică din Brazilia a aruncat în sus preţul mondial al porumbului
Vremea neprielnică din Brazilia a aruncat în sus preţul mondial al porumbului

Vremea neprielnică din Brazilia a aruncat în sus preţul mondial al porumbului

Brazilia, al doilea cel mai mare exportator de porumb a nivel mondial, se confruntă cu un set de condiții meteo cu impact negativ asupra recoltelor de porumb. Seceta din aprilie a afectat  prima recoltă porumb, iar acum sudul țării sud-americane se confruntă cu valuri de îngheț, fenomene ce pun sub semnul întrebării nivelul de productivitate pentru cea de-a doua recoltă de porumb.

Primele estimări au indicat deja un minus de 2,5 milioane de tone pentru nivelul total al producției. Acest minus ar urma să ducă în jos producția de porumb a brazilienilor la 80 milioane de tone.

„În Brazilia, condițiile continuă să fie variate ca urmare a vremii nefavorabile din aprilie și mai. Deși suprafața însămânțată este mai mare, producția așteptată este mai mică față de cea anterioara”, a notat un raport al diviziei de monitorizare agricolă a FAO, dat publicității recent.

Situația pieței braziliene a porumbului funcționează sub forma unui barometru ce influențează întregul mediu de tranzacționare internațional al acestui produs.

Brazilia este al doilea cel mai mare exportator de porumb la nivel mondial, livrările de 25 milioane de tone ale acestei economii acoperind aproape 20% din întregul volum de porumb tranzacționat internațional într-un sezon.

Incertitudinile au fost deja luate în calcul în prețuri

Presa internațională a scris în ultimele săptămâni despre ferme avicole braziliene ce au fost nevoite să lase animalele să moară de foame în lipsa porumbului, de companii care au introdus grâu de panificație în mix-urile de furajare sau de exportatori care au decis să anuleze contracte internaționale pentru a vinde la prețuri superioare pe piața internă a acestei economii sud-americane.

Setul de incertitudini referitoare la performanță viitoare a exporturilor de porumb braziliene a fost luat deja în calcul de bursele internaționale unde se tranzacționează materii prime agricole.

La Paris, reperul pentru piața europeană, prețul porumbului a crescut cu 20,8% în ultima lună, contractele futures pentru acest produs tranzacționându-se pentru 186,25 euro/tonă.

Ritmul de creștere al prețului bursier al porumbului din acest interval a fost dublu în comparație cu cel al grâului.

În consecință, cotația porumbului pe piața de la Paris a ajuns să fie cu 15,25 euro/tonă mai mare față de cea a grâului.

Situația este una atipică în condițiile în care, tradițional, grâul este mai scump cu circa 10% față de porumb.

Peste grâu și în portul Constanța

Porumbul se tranzacționează la prețuri peste cele ale grâului și în portul Constanța. Grâul avea o cotație medie de 162 euro/tonă FOB Constanța, în timp ce porumbul se tranzacționa la pragul de 175 euro/tonă. Diferența arată un plus de 13 euro/tonă în favoarea porumbului, respectiv un plus de 8% față de prețul grâului de panificație.

În același timp, cotația porumbului este cu 23 euro/tonă mai mare față de prețul grâului furajer din portul Constanța. Datele preliminare arată că această situație nu are potențialul de a fi una de durată în condițiile în care principalii producători de porumb din emisfera nordică au însămânțat în condiții bune, iar rezerva de umiditate din sol oferă potențial suficient pentru recolte peste medie.

Spre sfîrşitul săptămînii trecute, preţul porumbului a început a scădea. 

Sursă: agrofinanciar.ro