Recolta de struguri tehnici din acest an va fi cu aproximativ 30 la sută mai mică față de 2014. Potrivit estimărilor oficiale, agricultorii vor culege aproximativ 200 mii tone de struguri.
Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, susţine că recolta mai mică de struguri a fost cauzată de înghețurile din această primăvară, dar şi de ploile care au împiedicat producătorii să efectueze la timp protecţia viţei de vie. În acelaşi timp, calitatea strugurilor este foarte înaltă. La unele soiuri zaharitatea este de aproape 26% sau 260 gr/dm cub, a subliniat Dumitru Munteanu.
Chiar dacă avem o cantitate mică de struguri, ne putem bucura de o calitate mai înaltă a acestora, a declarat şi Ion Sula, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare. “În ultimii 10 ani nu am avut o asemenea calitate a strugurilor. Aceasta va permite vinificatorilor să producă vinuri calitative şi să ofere o valoare şi mai înaltă produselor noastre vinicole”, a menţionat ministrul.
Procesul de recoltare a strugurilor e în plină desfăşurare, iar preţurile finale pentru strugurii încă nu au fost stabilite. Totuşi, autoritățile afirmă că la moment pentru un kilogram de struguri tehnici se achită, în medie, 3,8-4 lei per kg, preţ echivalent cu cel de anul trecut.