Home » Noutăţi. Новости » Veşti bune pentru agricultorii moldoveni. Dar nu pentru toţi!
Veşti bune pentru agricultorii moldoveni. Dar nu pentru toţi!

Veşti bune pentru agricultorii moldoveni. Dar nu pentru toţi!

Distribuie articolul:

Veşti bune pentru producătorii agricoli din Republica Moldova. Rosselhosnadzor a extins lista de companii moldoveneşti care pot exporta fructe în Federaţia Rusă. Începând cu 21 septembrie 2015, 46 de companii agricole din Republica Moldova au posibilitatea să-şi vândă producţia pe piaţa rusească. Aceştia vor putea exporta mai multe mere, pere, prune, gutui, dar şi alte fructe. Informaţia a fost confirmată de ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Ion Sulă.

Producătorii şi exportatorii de fructe salută decizia autorităţilor din Federaţia Rusă de a lărgi lista companiilor cu drept de export. În acelaşi timp, ei sunt nemulţumiţi de metoda de selectare a companiilor incluse în respectiva listă.

Ion Sula a recunoscut că nici Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, nici Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor nu au primit informaţii referitoare la aceşti agricultori.

– Anterior, exista următoarea procedură: exportatorul se înregistra la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, ulterior, era verificat, dacă are infrastructura necesară: spaţii frigorifice, depozite, livezi, plantaţii de struguri de masă. De data aceasta, nu am putut verifica pe nimeni şi nu pot să-mi expun părerea despre cine sunt aceste companii. Există un memorandum care reglementează modalitatea prin care exportatorii pot să fie incluşi în lista exportatorilor. De data aceasta, cu titlu de experiment, Rosselhosnadzor a elaborat această listă şi a transmis-o autorităţilor din Republica Moldova, a menţionat ministrul.

Iurie Hurmuzachi, director adjunct al Federaţiei Naţionale a Agricultorilor Agroinform

Iurie Hurmuzachi, director adjunct al Federaţiei Naţionale a Agricultorilor Agroinform

– Acest lucru este benefic şi mult aşteptat de către producătorii agricoli de fructe. Acest lucru deschide undă verde spre piaţa rusă, ne-a comunicat Iurie Hurmuzachi, director adjunct al Federaţiei Naţionale a Agricultorilor Agroinform. Însă toţi se întreabă, cum au fost întocmite aceste liste. Ne întrebăm şi noi, pentru că, de fapt, în Republica Moldova, nu se cunosc criteriile conform cărora au fost selectate aceste companii. Cândva, a fost semnat un memorandum dintre Federaţia Rusă şi Guvernul Republicii Moldova, în care au fost indicate unele criterii, însă acestea sunt generale şi pot fi interpretate în mod diferit. Acest proces a fost lansat ca un experiment din partea Rosselhosnadzor-ului. Se presupune că extinderea listei de companii, care au dreptul să efectueze exportul în Rusia, este o continuare a acestui experiment. Repet, aceasta este doar o presupunere.

Iurie Fală, director executiv al Asociaţiei Moldova Fruct

Iurie Fală, director executiv al Asociaţiei Moldova Fruct

 

– Această situaţie stârneşte mai multe nemulţumiri din cauza lipsei de transparenţă, susţine Iurie Fală, director executiv la Moldova Fruct. Nu se regăsesc în listele acestea întreprinderile care au făcut investiţii. Membrilor federaţiei se întreabă, de ce pentru unii se oferă garanţii, iar pentru alţii nu. Lipsa de transparenţă în selectarea acestor companii dăunează mediului de dezvoltare a ramurii. E de menţionat, totodată, că, în comparaţie cu anul precedent, avem o deschidere mai mare spre piaţa din Federaţia Rusă, care este una promiţătoare pe termen scurt şi mediu.

Agricultorii sunt îngrijoraţi şi de faptul că în documentul transmis de Rosselhosnadzor în adresa Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor se menţionează că, dacă se va depista măcar un caz de necorespundere a producţiei cerinţelor fitosanitare ale Federaţiei Ruse, atunci va fi sistat complet exportul producţiei vegetale din Republica Moldova.

Sursă: Agro TV Moldova

 

Distribuie articolul: