Home » Noutăţi. Новости » Vrei să ai muşcate de invidiat? Urmează aceste sfaturi
Vrei să ai muşcate de invidiat? Urmează aceste sfaturi
Sursă foto: www.florariasuta.ro

Vrei să ai muşcate de invidiat? Urmează aceste sfaturi

Muşcatele sunt de diferite culori, sunt foarte multe specii, de la simple la muşcate curgătoare şi merită tot efortul pentru a le întreţine. Unele au miros excelent, iar altele sunt absolut fascinante. Suportă fără probleme razele de soare, de aceea merg bine chiar în lumină pe durata zilei. Iată ce trebuie să faci ca să ai muşcate toată vara.

– Ca să ai muşcate cât mai mult timp, ai grijă să cumperi flori cât mai sănătoase, cu frunzele verzi. Amestecă pământul de grădină cu nisip şi turbă, astfel muşcatele vor rezista mai mult şi vor permite scurgerea apei mai uşor. Dacă muşcatele cresc mai mult, adică au rădăcinile ieşite, acestea trebuie imediat mutate într-un ghiveci mai mare, altfel se usucă. Tulpinile florilor mai bătrâne se taie de la jumătate, pentru a favoriza creşterea de noi vlăstari.

– Muşcatele sunt extrem de sensibile la umezeală, de aceea au nevoie de ghicevi cu scurgere bună, deci să fie găurite. Muşcatele se îmbolnăvesc cel mai des de la excesul de apă. Ai grijă ca ghiveciul pentru aceste flori minunate să fie încăpător, să nu le înghesui, pentru a le permite să se dezvolte cât mai mult şi mai frumos.

– Muşcatele au nevoie de curăţare cât mai deasă, asta dacă vrei să fie cât mai mult înflorite. Nu lăsa frunzele sau florile uscate în ghiveci, nu este estetic, nu le ajuţi să se dezvolte, în plus, curăţarea previne apariţia ciupercilor pe părţile moarte ale plantei.

 Dacă alegi muşcatele parfumate, care se potrivesc la fel de bine şi în apartament şi în grădină, trebuie să ştii că această specie are nevoie de multă lumină, dezvoltându-se excelent în razele de soare. Aşadar, se potriveşte de minune în mijlocul grădinii sau într-un balcon însorit. Acestea au nevoie de pământ de grădină, amestecat cu puţin nisip şi puţină argilă. Totuşi, mare grijă la excesul de apă, acesta poate fi fatal pentru această specie de muşcate. Alege un ghiveci cât mai găurit, care să lase apa să se scurgă cât mai bine.

– Muşcatele curgătoare se văd superb în balcoane, jardiniere sau ghivece suspendate. Ele au nevoie de multă lumină, dar nu ar fi indicat să fie ţinute direct în soare, mai ales pe caniculă. Pentru că au frunze cu perişori, muşcatele ar trebui udate doar la rădăcină, o dată pe zi, mai ales în zilele caniculare. Pentru ca aceste flori să reziste cât mai mult, ele pot fi udate cu apă fiartă şi răcită, pentru a îndepărta excesul de floruri.

– Nu lăsa niciodată muşcatele la umbră, deoarece vor face mai multe frunze decât flori şi vor fi mai expuse la boli. Ţine muşcatele afară sau pe balcon când temperaturile depăşesc 15 grade Celsius, iar când este caniculă, ar trebui luate din soarele puternic. Cele care rezistă la soarele canicular se udă zilnic, iar celelalte se udă de 2-3 ori pe săptămână.

– Un alt sfat util este ca la mijlocul verii, când înfloresc, să li se dea o perioadă de repaus de 5-6 săptămâni, adică se se ude mai rar şi să nu se pună îngrăşământ. De asemenea, nu se ţin direct în curenţi de aer, temperaturile ideale pentru aceste flori sunt 18-21 grade Celsius ziua şi 12 grade pe timp de noapte.

– Muşcatele trebuie udate bine, dimineaţa sau seara, iar din când în când li se face duş. Când li se face duş, nu se face cu apă direct de la chiuvetă, ci cu apă ţinută 2-3 zile într-o sticlă. De altfel, ca să ţină cât mai mult şi mai bine, muşcatele se udă cu apă ţinută câteva zile într-un recipient. Iar cel mai bine, pentru cine are posibilitatea de păstrare, acestea se udă cu apă de ploaie. Pentru ca ele să înflorească toată vara, se udă la 2 săptămâni cu lichid cu îngrăşământ, din aprilie în septembrie, apoi se face pauză.

– Dăunătorii muşcatelor se combat cu insecticide, iar bolile cu fungicide. Acestea se găsesc la magazinele specializate. 

Sursă: sfatnaturist.ro