Home » Noutăţi. Новости » La Cărpineni va fi instalat cel mai mare sistem termic cu biomasă pentru încălzirea serelor
La Cărpineni va fi instalat cel mai mare sistem termic cu biomasă pentru încălzirea serelor
Sursă foto: www.sere-romania.ro

La Cărpineni va fi instalat cel mai mare sistem termic cu biomasă pentru încălzirea serelor

Distribuie articolul:

O întreprindere moldo-austriacă preconizează construcția mai multor sere în satul Cărpineni, raionul Hâncești. Acestea vor primi energie termică de la cazane cu o putere instalată de 8 MW, care vor funcționa cu biomasa colectată din localitate.

Întreprinderea moldo-austriacă Nuterra SA a făcut investiții de 400 de mii de euro pentru achiziția de terenuri agricole și plantarea livezilor multianuale în satul Cărpineni, raionul Hâncești. Planurile investiționale ale întreprinderii nu se opresc aici, urmând a fi construite mai multe sere și o linie de brichetare.

„Întreprinderea moldo-austriacă a investit deja circa 250 mii de euro pentru achiziția a 120 h de terenuri agricole. De asemenea, au fost plantate livezi de prune, nuci și migdal. Am fost uimit de faptul că toate livezile au fost plantate în doar trei săptămâni. În total investiția este de circa 400 mii de euro.”, afirmă primarul satului Cărpineni, Ion Cărpineanu.

El mai spune că în prezent întreprinderea și-a propus diversificarea afacerii și crearea unor sere care vor fi încălzite de cazane alimentate cu biomasă, cu o putere totală de 8 MW. „Întreprinderea planifică instalarea a patru cazane a câte 2 MW fiecare. De asemenea, este preconizată construcția unei linii de brichetare, iar în calitate de materie primă vor servi deșeurile agricole colectate din localitate. Bricheții produși vor fi utilizați în calitate de combustibil pentru cazanele care vor încălzi serele” afirmă primarul satului Cărpineni.

Dacă acest proiect va fi realizat, atunci el va deveni cel mai mare sistem termic cu biomasă pentru încălzirea serelor din Republica Moldova.

Primarul satului Cărpineni mai spune că astfel de proiecte sunt foarte importante pentru localitate. „Când am fost ales în funcția de primar în 2010, credeam că proiectele de infrastructură vor face ca oamenii să revină în localitate. Totuși nu a fost așa. În acest scop este necesar de a aduce și investitori care vor crea noi locuri de muncă. Atunci când a existat o astfel de posibilitate, am făcut tot ce era necesar pentru a aduce investitorul în localitate”, remarcă Ion Cărpineanu.

„Astfel de proiecte nu pot să nu bucure. Cel de la Cărpineni îl văd cu un potențial mare și sper să fie implementat. Conform studiilor noastre, în țară avem multe deșeuri agricole. Ele doar trebuie colectate și bine gestionate. Capacitatea cumulată de 8 MW a serelor, care se preconizează a fi instalată nu este de speriat, fiindcă nu va fi instalată o centrală termică, ci patru. Astfel, Moldova sunt deja instalate sere care primesc energie termică de la cazane cu o capacitate de circa 2MW”, afirmă Mihail Stratan, directorul Agenției de Eficiență Energetică.

Potrivit unor estimări ale Agenției pentru Eficiență Energetică, în țară există sere cu o suprafață de circa 100 de ha.

Sursă: agora.md

Distribuie articolul: