Home » Noutăţi. Новости » Bill Gates: Dacă ai avea 2 dolari pe zi ca să trăieşti, ce ai face?
Bill Gates: Dacă ai avea 2 dolari pe zi ca să trăieşti, ce ai face?
Sursă foto: www.huffingtonpost.com

Bill Gates: Dacă ai avea 2 dolari pe zi ca să trăieşti, ce ai face?

”Dacă ar trebui să te descurci doar cu 2 dolari pe zi, ce ai face ca să ai un trai mai bun?”. Este întrebarea pe care Bill Gates, cofondatorul Microsoft şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, o adresează pe blogul său. Răspunsul pare surprinzător, dar este ancorat în realitate: creşterea puilor de găină.

Întrebarea este una reală pentru aproape un miliard de oameni care trăiesc în prezent în sărăcie. Nu există însă un răspuns universal, spune miliardarul, întrucât ”sărăcia arată diferit de la caz la caz”.

”Prin Fundaţia pe care o patronez am întâlnit multe persoane în ţări sărace, care cresc pui de găină, învăţând multe despre această ocupaţie. Şi ca un băiat care a crescut în Seattle, credeţi-mă, am învăţat multe! Îmi este destul de clar că oricine trăieşte în sărăcie lucie, se simte mult mai bine dacă are găini în curte. Dacă aş fi în locul lor, asta aş face – aş creşte găini”, spune Bill Gates.

Motivaţia lui Gates este următoarea: creşterea găinilor reprezintă o activitate uşoară şi ieftină. Multe rase se hrănesc doar cu ce găsesc pe pământ, au nevoie de un minim adăpost şi necesită doar câteva vaccinuri.

Mai mult, Bill Gates vorbeşte despre faptul că reprezintă o investiţie bună. ”Să presupunem că un fermier începe prin a creşte 5 găini. Unul din vecini are un cocoş care ajută la fertilizarea ouălor. Peste trei luni, fermierul va avea 40 de pui. În cele din urmă, la un preţ de vânzare de 5 dolari per găină – un preţ practicat în Africa de Vest – poate câştiga peste 1.000 de dolari pe an, faţă de doar 700 de dolari, care reprezintă limita de trai”, explică cofondatorul Microsoft.

Prin fundaţia pe care o patronează, Gates lucrează cu parteneri din Africa sub-sahariană pentru a crea sisteme sustenabile pentru creşterea găinilor. ”Este important pentru aceşti parteneri să se asigure că fermierii achiziţionează păsări vaccinate corespunzător şi care se pot adapta condiţiilor în zonele respective. Scopul nostru: să ajungem ca 30% din familiile din zonele rurale din Africa sub-sahariană să poată creşte rase de găini, faţă de doar 5% în prezent”, afirmă Bill Gates.

Potrivit unor date ERPA, în Europa, numărul păsărilor crescute în sistem rustic se ridică la circa 2,5 milioane de capete. Chiar dacă este vorba de un business sezonier, vânzările pe întreaga filieră, începând de la furaje, vaccinuri, utilaje etc., ating circa două miliarde de euro.

”Este o realitate economică importantă, de care trebuie să se ţină seama, nu vorbim doar de tradiţii de altădată”, a atras atenţia Oscar Berlanda, preşedintele ERPA (European Rural Poultry Association).

Cifrele demonstrează că activitatea de creştere a păsărilor în sistem free – range reprezintă sursa importantă de venituri pentru fermele familiale din Vestul Europei din ţări precum Franţa sau Italia, însă, în acelaşi timp, tinde să devină un sector important şi în ţările din sudul şi estul Europei. Astfel, în Franţa se cresc 158 de milioane de pui, Italia – 45 mil. pui, Portugalia – 33 mil. pui, Spania – 30 mil. pui, Ungaria – 30 mil. pui, Grecia – 7,5 mil. pui, Belgia – 3 mil. pui.

Sursă: www.wall-street.ro