Home » Noutăţi. Новости » Un fermier din România livrează cartofi pentru chips-urile Lay’s
Un fermier din România livrează cartofi pentru chips-urile Lay’s
Sursă foto: http://www.wall-street.ro/

Un fermier din România livrează cartofi pentru chips-urile Lay’s

Distribuie articolul:

Familia Mirica din comuna Lunguletu, România, cunoscută drept “patria cartofilor”, cultivă cartofi de peste două decenii, de 12 ani livrând exclusiv întreaga producţie către PepsiCo. Aceşti cartofi sunt folosiţi la realizarea chips-urilor Lay’s şi generează 60% din profitul pe care îl obţine ferma din Lunguletu, cea mai mare dintre cele cu care colaborează gigantul american pe zona de sud a ţării.

În spatele afacerii cu cartofi, lansate în urmă cu mai bine de două decenii şi care acum livrează anual până la 1.500 de tone de cartofi către fabrica de chips-uri Lay’s din Popeşti Leordeni, stă întreaga familie Mirica din Lunguletu. Tatăl, Aurel, alături de mama, Georgeta, bunicul şi bunica, şi mai nou fiul celor doi, Cosmin (24 de ani), gestionează 60 de hectare cultivate cu cartofi şi 40 de hectare de legume (ceapă, morcovi, sfeclă roşie, pepene).

“Am început colaborarea cu PepsiCo în urmă cu 12 ani. Pe atunci, livram 100 de tone de cartofi. Acum avem 60 de hectare de cartofi pentru chips-uri, materialul săditor fiind adus din Olanda cu preponderenţă. Sunt de dimineaţă până seara pe câmp. Mă trezesc la 5 dimineaţa şi mă culc la 1-2 noaptea, pe perioada verii. E greu, solicitant, există domenii in care tinerii se pot afirma mai uşor, însă e vorba de tradiţie, e un microb pe care l-am moştenit de la părinţii mei”, povesteşte Cosmin Mirica.

60% din profitul obţinut de ferma Mirica este susţinut de parteneriatul cu PepsiCo. “Este un profit mic, dar mulţumitor”, completează tânărul fermier, care deţine şi un master în horticultură.

Recent, familia Mirica a investit peste 200.000 de euro în utilaje şi are în plan să acceseze fonduri europene în valoare de până la un milion de euro pentru un proiect de modernizare, ce implică achiziţia de noi utilaje şi construcţia unui depozit cu o capacitate de stocare de până la 3.000 de tone. Utilajele sunt achiziţionate din ţări precum Germania şi Olanda. “Chiar dacă le cumpărăm noi, o dată la 4-5 ani trebuie înlocuite”, explică fermierul.

Planuri există şi pe zona cultivării legumelor, strategie susţinută şi de noua lege 321, prin care marile lanţuri de magazine vor fi obligate să aibă în ofertă 51% din produse de provenienţă locală.

“Avem în plan colaborarea cu marile reţele de retail. Sperăm ca legea 321 să ajute. Noi nu ne-am primit subvenţiile nici acum. Cu Dumnezeu nu ne certăm, dacă nu plouă – irigăm, însă birocraţia ne îngenunchează. Autorităţile ar trebui să ne ajute mai mult, măcar de s-ar împlini 50% din ce se declară public, am fi mulţumiţi”, susţine Cosmin Mirica.

O problemă cu care se confruntă afacerea familiei Mirica o reprezintă lipsa de personal zilier în agricultură.

“Avem în permanenţă 3 angajaţi, însă lucrăm şi cu zilieri, pe care îi găsim din ce în ce mai greu. La 3 dimineaţa, este un punct unde se adună oameni şi de unde mergem cu maşina şi adunăm tot ce putem pentru a-i aduce la lucru. Lucrăm cu până la 10 zilieri dacă recoltarea este mecanizată şi putem ajunge la 40-50 de oameni dacă vorbim de recoltare manuală pe timp de vară”, spune Cosmin, oferind mecanizarea drept posibilă soluţie pentru lipsa de personal.

Câţi cartofi intră într-un kilogram de chips-uri?

Afacerile PepsiCo pe zona de snackuri, piaţă în care americanii activează cu branduri precum Lay’s, Star sau Krax, au crescut anul trecut cu 15%, până la 408 milioane lei, potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanţe. Mai mult, profitul net înregistrat anul trecut a crescut şi el de peste trei ori, până la 23 milioane lei. PepsiCo deţine o fabrică în localitatea Popeşti-Leordeni (judeţul Ilfov), în care lucrau în 2015 peste 800 de angajaţi.

Potrivit Alexandrei Lupaşcu, agro specialist în cadrul PepsiCo, 80% din cantitatea de cartofi folosită pentru chips-urile Lay’s provin de la cele 21 de ferme partenere din România, restul fiind importat din ţări din Europa.

“Am colaborat şi cu Egipt, însă am sistat această colaborare pe fondul turbulenţelor din zonă. Iunie este un moment critic pentru noi, întrucât în România nu există suficiente depozite pentru a menţine în stare bună cartofii pe o perioadă de 8-9 luni”, spune Lupaşcu.

Zilnic, în fabrica din Popeşti-Leordeni, sunt procesate 100 de tone de cartofi. Spre exemplu, un kilogram de chips-uri este realizat din 3,5 kilograme de cartofi.

Pe lângă parteneriatul cu ferma Mirica, PepsiCo mai colaborează cu fermieri din zona centrală (Covasna, Harghita), dar şi din Moldova (Suceava, Iaşi, Dorohoi). Cea mai mare fermă colaboratoare ajunge să livreze anual chiar şi 5.000 de tone de cartofi.

“La început, evaluam baza tehnică, suprafaţa cultivată şi posibilitatea de extindere a suprafeţei fermei respective. Pregătirea unui astfel de parteneriat durează până la trei ani.

PepsiCo deţine în apropiere de fabrică şi două depozite cu o capacitate totală de stocare de 14.000 de tone de cartofi.

În România, consumul de chips-uri per capita este de doar 500 gr, în timp ce americanii se laudă cu 6 kg sau britanicii cu 4 kg per cap de locuitor.

Sursă: www.wall-street.ro

Distribuie articolul: