Home » Produse BASF » Fungicide » Protejează viţa de vie împotriva putregaiului cenuşiu!
Protejează viţa de vie împotriva putregaiului cenuşiu!

Protejează viţa de vie împotriva putregaiului cenuşiu!

Foloseşte fungicidul potrivit pentru combaterea optimă a Botrytis cinerea la viţa de vie

Vremea din ultimele luni îi pune la încercare pe viticultori. Cu multe ploi, căderi de grindină şi temperaturi oscilante, în cea mai mare parte cu valori peste limitele climatologice normale, viticultorii sunt într-o situaţie dificilă. Presiunea de boli la viţa de vie este aproape la cote maxime, iar stadiul de dezvoltare a plantei impune un tratament esenţial împotriva putregaiului cenuşiu.

Ce este putregaiul cenuşiu

Botrytis cinerea (sau putregaiul cenuşiu) este o ciupercă ce atacă viţa de vie, cu pagube de până la 80% în anii favorabili dezvoltării agentului patogen. De altfel, putregaiul cenuşiu este una dintre cele mai păgubitoare boli la vita de vie, alături de mană şi făinare. Botrytis cinerea poate ataca atât strugurii, cât și materialul săditor. Ciuperca este favorizată în special de nivelul temperaturii şi umiditate.

putregai-cenusiu-vita-de-vie-BASFPrimele simptome ale atacului Botrytis la viţa de vie apar pe frunze sub forma unor pete gălbui. Ulterior, acestea devin roşiatice, mari, nedelimitate. Frunza dezvoltă un mucegai cenuşiu pe ambele părţi, urmând să cadă în scurt timp. Atacul putregaiului cenuşiu pe lăstarii viţei de vie poate fi recunoscut sub forma unor pete cenuşii sau brune. Lăstarii de viţă de vie atacat de Botrytis sunt acoperiţi la scurt timp de un mucegai sau de scleroţi, în cazul în care ciuperca nu mai beneficiază de condiţii favorabile.

Atacul putregaiului cenuşiu pe ciorchinii tineri se produce rar, dar există excepţii. În schimb, cel mai frecvent atac al Botrytis la viţa de vie apare la nivelul boabelor. De altfel, acesta este şi cel mai păgubitor. Boabele de struguri atacate de Botrytis dezvoltă mici pete moi, după care crapă şi sunt acoperite de un mucegai brun-cenuşiu. În scurt timp, ciuperca va cuprinde tot ciorchinele.

Cum se protejează viţa de vie împotriva Botrytis

Una din cele mai importante măsuri preventive este alegerea terenului. Acesta nu trebuie să fie foarte jos şi nici umed. De asemenea, tăierile de formare şi de rodire a viţei de vie trebuie efectuate corect, la fel şi aplicarea fertilizatorilor.

Odată cu creşterea boabelor de struguri se impune şi aplicarea unui tratament cu fungicid eficient împotriva putregaiului cenuşiu. Recomandarea BASF este produsul Cantus. Acesta aparţine grupei chimice carboxamide şi acţionează prin interferarea complexului II al ciclului Kerbs. Ciuperca moare după ce boscalidul opreşte producția de energie din mitocondrii, inhibă germinaţia sporilor şi creşterea tubului germinativ.

Cum se aplică fungicidul Cantus® la viţa de vie

Efect-Cantus-putregai-cenusiu-vita-de-vieOdată aplicat, fungicidul Cantus are acţiune translaminară în plantă, iar în frunză – mişcare acropetală. Dacă se aplică preventiv fungicid Cantus, în stadiile A sau B ale viţei de vie, se obţine şi un efect secundar asupra făinării.

Fungicidul Cantus trebuie să facă parte dintr-un program de tratamente cu fungicide pentru combaterea Botrytis la viţa de vie. Doza utilizată este de 1 kg/ha, cu excepţia cazurilor de presiune foarte mare a infecţiei cu Botrytis, când se recomandă aplicarea Cantus în doza de 1,2 kg/ha. Cantus se aplică într-un singur tratament, la sfârşitul înfloririi, înainte de închiderea ciorchinelui sau la începutul intrării în pârgă. Este nevoie de 21 de zile de pauză între aplicarea tratamentului şi recoltarea strugurilor.

Beneficiile fungicidului Cantus® pentru vita de vie

Produsul Cantus poate fi aplicat cu uşurinţă la viţa de vie, deoarece nu prezintă rezistenţă încrucişată față de principalele grupe de fungicide şi nici nu interferează cu maturarea strugurilor, fermentarea mustului sau cu caracteristicile vinurilor. Fungicidul produs de BASF poate fi integrat uşor în toate programele de combatere a Botrytis cinerea la viţa de vie. Neavând nici un efect asupra pH-ului sau a conţinutului de zahăr din boabele de struguri, Cantus reduce însă activitatea lacazei din must, permiţând conservarea potenţialului calitativ al vinului.

Pentru a cumpăra fungicidul Cantus sau informaţii suplimentare despre utilizarea lui, contactați: 

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703