Home » Noutăţi. Новости » Mana și făinarea la vița de vie. Cum pot fi combătute?
Mana și făinarea la vița de vie. Cum pot fi combătute?

Mana și făinarea la vița de vie. Cum pot fi combătute?

Distribuie articolul:

Mana viței de vie (mildiul)

Mana viței de vie poate distruge complet o întreagă recoltă de struguri. E un adevărat coșmar pentru viticultorii care urmăresc nu doar calitatea, ci și profitul. Vinul produs din strugurii mănați este de o calitate inferioară, cu multă aciditate și foarte puțin alcool.

Cum atacă mana vița de vie

Agentul dăunător (Plasmopara viticola) este o ciupercă. În momentul de față, este una dintre cele mai răspândite probleme cu care se confruntă fermierii ce cultivă viță de vie. Mana poate fi întâlnită cel mai des la soiurile de viță nobilă. Mana vitei de vie atacă absolut toate organele verzi ale plantei. Specialiștii o consideră una dintre cele mai păgubitoare boli la vița de vie, alături de putregaiul viței și de făinare.

Important: Viticultorii trebuie să știe că tratamentul cu fungicid împotriva manei viței de vie trebuie făcut preventiv. Atunci când simptomele sunt deja vizibile, trebuie să știi că suprafața cu viță de vie afectată de mană poate fi și de 8-10 ori mai mare decât ce se observă. 

Tratamentele contra manei și făinării la vița de vie trebuie efectuate preventiv.

Tratamentele contra manei și făinării la vița de vie trebuie efectuate preventiv.

Când se produce atacul manei la vița de vie?

Atacul manei la vița de vie se poate produce la nivelul frunzelor, a lăstarilor, ciorchinilor, florilor și boabelor de struguri. Inițial, apar pete gălbui pe partea superioară a frunzelor de viță de vie. Trebuie spus că mana atacă vița de vie după ce frunzele au un diametru mai mare de 5-7 centimetri. Apoi, poate să apară și o pulbere albicioasă pe partea inferioară a frunzei de viță de vie. În cele din urmă, zona afectată se usucă.

Atac de mană pe frunze

Atac de mană pe frunze

Atac de mană pe frunze

Atac de mană pe frunze

Atunci când mana vitei de vie atacă ciorchinii, efectele sunt dramatice. Ciorchinii sunt acoperiți cu un puf alb. Dacă atacul are loc în stadiile tinere, florile se brunifică, iar ciorchinele se poate usca complet.

Atac de mană pe ciorchine

Atac de mană pe ciorchine

Tratamentul împotriva manei viței de vie

Recomandarea experților BASF pentru combaterea manei la vița de vie este utilizarea fungicidelor Polyram DF (2 kg/ha), Orvego (0,8-1,0 l/ha), Collis (0,3-0,4 l/ha), Delan (0,75-1,0 kg/ha) și Delan Pro (2,5-3,0 l/ha).

Făinarea viței de vie (oidium)

Făinarea viţei de vie este produsă de ciuperca Uncinula necator şi este considerată alături de mană şi putregaiul viţei de vie, una din cele mai păgubitoare boli ale viţei de vie.

Făinarea apare primăvara şi se manifestă pe parcursul întregii perioade de vegetaţie până toamna târziu. Agentul patogen ataca toate organele aeriene ale plantei: frunze, lăstari ierbacei, ciorchini, boabe.

Atac de făinare pe frunze

Atac de făinare pe frunze

Atacul de făinare la viţa de vie se observă uşor datorită aspectului prafos, alb-cenuşiu prezent pe organele plantei.

Atac de făinare pe frunze, lăstari și ciorchine

Atac de făinare pe frunze, lăstari și ciorchine

Atacul de făinare la viţa de vie duce la brunificarea şi căderea strugurilor tineri şi avortarea florilor. Atacul pe boabe conduce la crăparea acestora, lăsând să se vadă seminţele şi favorizând atacul de putregaiuri. Vinurile obţinute din struguri atacaţi de făinare nu se pot învechi, întrucât apare „casarea brună” a acestora.

Strugure atacat de făinare

Strugure atacat de făinare

Combaterea făinării

Pentru combaterea făinării sunt absolut necesare tratamentele chimice, acestea aplicându-se în baza elementelor de biologie a patogenului, fazelor fenologice ale viţei de vie şi a condiţiilor climatice. Totodată, pentru combaterea făinării se recomandă aplicarea a 5-7 tratamente, în funcţie de presiunea de infecţie.

Pentru combaterea făinării se utilizează următoarele fungicide: Kumulus DF (3-6 kg/ha), Vivando (0,2-0,25 l/ha), Collis (0,3-0,4 kg/ha), Sercadis (0,12-0,24 l/ha) și Revyona (0,75-1,5 l/ha).

Pentru a procura produse pentru combaterea bolilor la vița de vie și informații suplimentare despre ele, contactați:

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703

Distribuie articolul: