Egiptul va accesa din nou piețele internaționale pentru a achiziționa grâu, a treia încercare de la sfârșitul lunii august, când autoritățile de la Cairo au adoptat o politică de conținut zero de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale – n. r.), care a dus la o perturbare semnificativă a importurilor de grâu în Egipt și i-a nemulțumit pe traderi, transmite Reuters.
Vineri, Egiptul nu a primit nici o ofertă de livrare de grâu la licitația organizată de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean.
Duminică, vicepreședintele GASC, Ahmed Youssef, a anunțat organizarea unei licitații pentru achiziționarea unei cantități neprecizate de grâu de la furnizorii globali, care ar urma să fie livrat în perioada 16-26 octombrie. Egiptul vrea să cumpere grâu livrat din SUA, Canada, Australia, Franța, Germania, Polonia, Argentina, Rusia, Kazahstan, Ucraina, România și Bulgaria.
Ofertele vor fi depuse până luni dimineață, iar rezultatele vor fi anunțate în cursul după-amiezii, a precizat Autoritatea Generală pentru Aprovizionare.
Anunțul surpriză vine după ce precedentele două licitații au fost anulate, furnizorii refuzând să facă oferte, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea autorităților egiptene de a accesa piețele internaționale de grâu.
Foarte rar Autoritatea Generală pentru Aprovizionare anunță licitații duminica, când piețele internaționale de grâu sunt închise.
„Nimeni nu se aștepta ca luni să fie termenul limită al licitației GASC deoarece piețele sunt închise duminica. Iar după ce autoritățile de la Cairo au adoptat o politică de conținut zero de cornul secarei, nu mă aștept să participe nimeni la licitație”, a declarat un trader din Cairo.
Două nave, conținând grâu rusesc și românesc, au fost respinsă de inspectorii egipteni, pe motiv că nu respectă standardele impuse de Egipt cu privire la un conținut zero de cornul secarei. Ambele livrări au fost contractate în conformitate cu prevederile anterioare, care impuneau un conținut maxim de cornul secarei de 0,05%, standardul acceptat la nivel internațional, dar care a fost modificat de autoritățile egiptene la finele lunii trecute.
Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, depinde de importurile de grâu pentru a un program de subvenționare a pâinii de care beneficiază milioane de cetățeni și care ar putea avea de suferit dacă oficialii egipteni continuă să mențină o interdicție privind importul de grâu conținând chiar și cel mai mic nivel de cornul secarei. Aceasta în condițiile în care furnizorii insistă că este practic imposibil să garanteze un conținut zero de cornul secarei.