Home » Noutăţi. Новости » Un trilion de euro de la UE pentru schimbările în agricultură
Un trilion de euro de la UE pentru schimbările în agricultură

Un trilion de euro de la UE pentru schimbările în agricultură

Distribuie articolul:

Două strategii pentru agricultură au fost lansate la nivelul Uniunii Europene. Strategiile vizează reducerea pesticidelor din agricultură, reducerea medicamentelor administrate animalelor din ferme, 25% din suprafața arabilă a Uniunii Europene trebuie ocupată de agricultura ecologică, reducerea poluării din apă, aer și sol. O sumă uriașă ar urma să fie cheltuită pentru aceste strategii – un trilion de euro.

Sunt două strategii ce vor schimba fața agriculturii, a anunțat europarlamentarul român Carmen Avram (S&D), membră în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European.

Prima strategie este pentru biodiversitate și informațiile pe care le avem noi arată că se va cere până-n 2023 să avem 30% din suprafața terestră și cea marină sub protecție. Să avem un rol sporit al agro-silviculturii, să reducem poluarea din apă, aer și sol și să mărim suprafețele acoperite de păduri prin plantarea a trei miliarde de copaci până-n 2030. Pentru strategia „De la fermă la furculiță” avem câteva surprize.

Ni se va cere să implementăm un nou model verde de business în agricultură care să facă o captare mai eficientă a carbonului în sol, să facem tranziția spre o economie circulară, adică reziduurile din agricultură să fie transformate în biofertilizatori sau biocombustibili. Până-n 2030 să reducem, atenție, la jumătate, pesticidele chimice și, nu știm în ce procent încă, medicamentele antimicrobiene pentru animalele de fermă. Tot până-n 2030, ar trebui să creștem suprafața de culturi ecologice până la 25% din totalul suprafeței Uniunii Europene.

Deci, 25% din totalul suprafeței Uniunii Europene să fie plantat cu culturi ecologice. Pentru toate aceste obiective și multe altele, Comisia Europeană prevede un buget de un trilion de euro care să fie desfășurat până-n 2050. De unde o să luăm banii nu ne-a spus nimeni, prin urmare nu se știe exact în acest moment. De asemenea, e destul de greu de prevăzut impactul pe care aceste două strategii îl vor avea asupra agriculturii noastre și a agriculturii europene, a declarat europarlamentarul Carmen Avram, într-o dezbatere online.

Distribuie articolul: