Vinul Moldovei devine tot mai cunoscut și apreciat în întreaga lume. În primele 9 luni ale anului 2019, atît volum exporturilor de vinuri moldovenești cît și valoarea acestora au înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani. Mai mult, produsele vinicole moldovenești au cucerit noi piețe de desfacere, astfel harta exporturilor s-a extins cu cîteva regiuni, inclusiv de pe alte continente.
Potrivit datelor ONVV (Oficiul Național al Viei și Vinului), în primele 9 luni ale anului 2019, Republica Moldova a exportat 113,8 milioane litri de vin, în creștere cu 4,3% (sau cu 4,72 milioane litri) față de aceeași perioadă a anului trecut. Țara noastră a exportat vin în 67 de țări ale lumii în sumă de 2,182 mlrd. lei, cu 5% (sau cu 104,6 milioane) mai mult decît în primele 9 luni ale lui 2018.
Și exporturile de vinuri în vrac s-au bucurat de o dinamică bună și au ajuns la 80,462 milioane de litri.
„Vinul Moldovei, cartea de vizită a Republicii Moldova capătă mai multă popularitate pe piețele din întreaga lume, cucerind în fiecare an noi destinații. Acest lucru se datorează atât politicilor de promovare implementate de ONVV, cât și rezultatelor remarcabile pe care vinificatorii din Moldova le obțin la cele mai prestigioase concursuri de profil. În total, 108 vinuri au dus până acum faima țării noastre peste hotarele ei și credem că datorită calității sale, numărul distincțiilor pentru Vinului Moldovei va continua să crească. Prin mandatul său, ONVV desfășoară mai multe activități care au drept scop promovarea brandului vinicol de țară, atât pe piața internă, cât și pe cea externă”, spune Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului.
Exporturile de vinuri pe pieţele continentului european şi asiatic sunt în creştere. Ca și anul trecut, în primele 9 luni ale anului, România continuă să fie o piaţă strategică şi se află pe primul loc după volumul încasărilor în topul ţărilor de export al vinurilor autohtone. Topul cuprinde ţări precum:
- România – 161 milioane de lei
- China – 154 milioane lei
- Federaţia Rusă – 110 milioane lei
- Cehia – 100 milioane lei
- Ucraina – 48 milioane lei
- Kazahstan – 56 milioane lei
- Canada – 36 milioane lei
- Belarus – 31 milioane lei
- SUA – 20 milioane lei
Totodată, valoarea vinului exportat a crescut cu 47,1% în China, cu 23,6% în România, cu 22,4% în Belarus, cu 12,6% în Ucraina şi 11,5% în Federaţia Rusă. Cifrele arată că în top 10 ţări în care Moldova a exportat cel mai mult vin se regăsesc:
- Federaţia Rusă – 4 milioane litri
- Polonia, România, Cehia – cîte 3,8 milioane litri
- China – 3,7 milioane litri
- Ucraina 1,7 milioane litri
- Canada, Kazahstan şi Belarus – cîte 1,1 milioane litri
- SUA – 575 mii litri.
Aceste 10 state reprezintă 62% din totalul de export de vinuri îmbuteliate. Volumul exporturilor sunt în creştere cu 34,4% în China, cu 13,9% în Belarus, cu 13,4% în Ucraina, cu 4,3% în Federaţia Rusă şi cu 1,5% în România.
În perioada ianuarie-septembrie, vinurile moldoveneşti au ajuns în 67 de ţări ale lumii, unele dintre ele fiind cucerite în premieră: Afganistan, Siria, Togo, Guam. Totodată, după o pauză de cîţiva ani, Vinul Moldovei a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia şi Libia.