Prețurile îngrășămintelor cresc și tot cresc. Și asta la nivel mondial. Prețurile îngrășămintelor cu azot se ridică la noi recorduri. Motivul: explozia prețurilor la gaz și reducerea producției.
Prețurile explozive ale gazelor naturale duc la închiderea pe scară largă a fabricilor de îngrășăminte din Europa. Acest lucru are consecințe pentru fermieri și, de asemenea, pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial. Prețurile gazelor europene au atins noi recorduri din cauza nivelurilor scăzute de stocare și a problemelor masive de aprovizionare. Iar prețurile pentru îngrășăminte și alte produse chimice din întreaga lume respectă aceste linii directoare. Gazul natural este o materie primă importantă pentru producerea de îngrășăminte cu azot, cum ar fi amoniac, uree, etc.
Și noul sezon abia a început. Unele prețuri sunt deja peste nivelul record anterior crizei financiare din 2007/08. Această creștere nu cauzează doar panică în rândul producătorilor de îngrășăminte, ci și în agricultură – unde costurile de producție sunt deja la niveluri record.
Dar criza pare să fie departe de a se fi încheiat: prețurile europene ale gazelor naturale își continuă cursa după ce rușii de la Gazprom au decis să nu pună la dispoziție capacități suplimentare pentru transportul de gaze prin Ucraina în octombrie. Vestea a venit într-un moment în care prețul record al gazului producea deja valuri de șoc în tot sectorul interest.
Rezultatul a fost o serie de opriri și reduceri ale producției și chiar primele insolvențe ale comercianților de energie. „Totul se mișcă abrupt, dar în prezent prețurile azotului în Europa sunt la un nivel care nu justifică producția de amoniac”, a declarat șeful celui mai mare producător european de îngrășăminte, Yara, Svein Tore Holsether.
Noi prețuri record pentru îngrășămintele cu azot
Prețurile pentru azotatul de amoniu și nitrocalcar (CAN) din nord-vestul Europei au depășit deja maximele anterioare din 2007/08, relatează analiștii. În Egipt, un important furnizor pentru Europa, ureea a fost vândută pentru prima dată din mai 2012 la prețuri de peste 500 USD / tonă FOB.
Anunțul companiei norvegiene de îngrășăminte Yara, de vinerea trecută, de a reducere cu 40% producția de azotat de amoniu din cauza creșterii costurilor gazelor naturale a declanșat valuri de șoc în sectorul îngrășămintelor și al produselor chimice din întreaga lume. Piața europeană a nitraților a fost descrisă ca „nebună” de către analiști, nu numai din cauza costurilor crescute ale gazelor și a reducerilor de producție, ci și din cauza creșterilor accentuate ale prețului ureei și altor îngrășăminte cu azot.
Yara încearcă acum să înlocuiască producția europeană de amoniac, a declarant Svein Tore Holsether. „Având în vedere prețurile record la gaz, avem flexibilitatea în sistemul nostru pentru a opri părți din producția de amoniac: Deci, în loc să folosim gaz natural european, importăm din alte zone care funcționează la viteză maximă”, a spus el.
Producătorul britanic va crește din nou producția
Dar există și vești bune: producătorul american CF Industries a anunțat că va reporni imediat fabrica de amoniac din complexul său din Billingham, Marea Britanie. Repornirea urmează unui acord interimar cu guvernul britanic pentru a acoperi costurile de exploatare a fabricii de ammoniac.
Între timp, Agenția Internațională pentru Energie, cea mai importantă organizație mondială pentru energie, a cerut Rusiei să crească aprovizionarea cu gaze către Europa, pe fondul exploziei fără precedent a prețurilor la gaz.
Dar prețurile globale ale gazului continuă să crească din cauza cererii puternice din partea cumpărătorilor, precum China, combinată cu niveluri extrem de scăzute de stocuri în Europa și probleme de producție în diferite regiuni ale lumii. Reducerile producției de îngrășăminte datorate prețurilor ridicate ale gazelor naturale îi țin pe producătorii de produse petrochimice în alertă. În legătură cu costurile record de transport, explozia costurilor reprezintă o provocare majoră.
Prețurile gazelor naturale au continuat să crească în această săptămână. De cealaltă parte a Atlanticului, grupul comercial Industrial Energy Consumers of America, care reprezintă companiile industriale americane, a solicitat, Departamentului SUA pentru Energie să restricționeze exporturile de gaze lichefiate din cauza creșterii prețurilor la gaz.
Acest lucru arată că prețul gazului și criza îngrășămintelor se răspândesc din ce în ce mai mult și este posibil să ducă la probleme serioase de aprovizionare în diferite domenii economice și în special în sectoarele energiei, chimiei și îngrășămintelor. Este probabil ca fermierii să fie printre cei mai afectați, având în vedere costurile record ridicate.