Proteste ale fermierilor în mai multe state europene! Agricultorii sunt revoltați din cauza creșterilor insuportabile ale prețurilor combustibililor și îngrășămintelor, care le creează dificultăți din ce în ce mai mari.
Sute de fermieri greci, unii cu tractoare, au protestat vineri la Atena, cerând mai multe reduceri de taxe și subvenții pentru a combate prețurile ridicate la combustibil și îngrășăminte, care au crescut vertiginos după invazia Rusiei în Ucraina.
Fermierii, care au organizat săptămâni de proteste pentru prețurile ridicate la energie la începutul acestui an, spun că banii pe care îi cheltuie deja sunt atât de mulți încât vor fi forțați să producă mai puțin și, de asemenea, să majoreze prețurile pentru consumatori.
Deși guvernul de la Atena a luat o serie de măsuri încercând să reducă impactul creșterii prețurilor, cum ar fi reducerea taxei pe vânzări la îngrășăminte de la 46% la 13%, acestea nu sunt suficiente. Guvernanții au anunțat vineri că taxa va fi redusă încă o dată, până la 6%, măsura venind la pachet cu o reducere a taxei pe combustibil pentru vehiculele agricole.
Situații similare se petrec și în alte state europene. În Spania, mii de oameni au ieșit în stradă să protesteze, iar capitala țării a fost ocupată cu tractoare. Nemulțumirile majore sunt costurile în spirală ale alimentelor, luminii și combustibilului.
Guvernul spaniol spune că intenționează să introducă măsuri împotriva prețurilor ridicate la energie și la combustibili la sfârșitul acestei luni, o măsură deja luată de alte guverne din Europa.
Și în Franța au avut loc proteste, mai multe drumuri fiind blocate de tractoare și camioane. Vineri, un convoi de aproximativ 20 de fermieri a protestat pe tractoarele lor în regiunea de vest a Bretagnei, conducând încet pe o autostradă și blocând un sens giratoriu pentru a atrage atenția asupra situației lor.
Invazia Rusiei în Ucraina a crescut și mai mult costurile petrolului și gazelor naturale în Europa, conducând la o inflație record și făcând din ce în ce mai costisitoare fermierilor și transportatorilor de camion să alimenteze echipamentele și vehiculele, să-și permită îngrășăminte sau să țină pasul cu alte costuri. În Europa, care se bazează pe petrolul și gazele naturale ale Rusiei, conflictul a înrăutățit o criză a aprovizionării cu energie care a dus la creșterea costurilor pentru gospodării și întreprinderi de luni de zile.