Home » Noutăţi. Новости » Polonia: subvenție de 105 euro/hectar pentru îngrășăminte
Polonia: subvenție de 105 euro/hectar pentru îngrășăminte

Polonia: subvenție de 105 euro/hectar pentru îngrășăminte

Polonia planifică să ofere fermierilor săi o subvenție consistentă pentru a compensa costurile din ce în ce mai ridicate ale îngrășămintelor. Măsura face parte dintr-un plan mai amplu, ca răspuns al consecințelor invaziei rușilor în Ucraina.

Etichetând măsurile drept „Scut anti-Putin”, premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că primul obiectiv principal a fost oprirea creșterii prețurilor la alimente. Pe lângă faptul că este un important exportator de grâu, Rusia este și lider mondial în exporturile de îngrășăminte, relatează publicația Reuters.

Tocmai de aceea, Polonia plănuiește să le ofere fermierilor o subvenție de 500 de zloți (105,92 euro) pentru fiecare hectar de teren folosit în scopuri agricole, pentru a-i compensa pentru creșterea costului îngrășămintelor. Mai mult, se va acorda 250 de zloți și pentru fiecare hectar de pajiști și pășuni.

Documentul urmează să fie înaintat Comisiei Europene, iar dacă el va fi aprobat, fermierii polonezi vor putea începe să depună cererile de rigoare pentru acordarea sprijinului.