Home » Analitica. Аналитика » Grâul scade sub 380 de euro. Orzul și porumbul sunt și ele în scădere
Grâul scade sub 380 de euro. Orzul și porumbul sunt și ele în scădere

Grâul scade sub 380 de euro. Orzul și porumbul sunt și ele în scădere

Distribuie articolul:

Prețurile grâului au fost supuse unei presiuni puternice săptămâna trecută. Factor declanșator a fost perspectiva unei reluări a transporturilor portuare în Ucraina. Ministerul rus al Apărării a confirmat joi (02.06) că navele care transportă cereale ar putea părăsi porturile Ucrainei prin „coridoare umanitare”, relatează Interfax.

Vineri, prețurile de pe piața europeană futures au scăzut sub 380 de euro pe tonă, pentru prima dată de la sfârșitul lunii aprilie. Adică cu aproape 35 de euro mai puțin decât săptămâna trecută și o reducere de 60 de euro față de prețurile de vârf de la jumătatea lunii mai.

Factorul declanșator a fost perspectiva unei reluări a transporturilor maritime în Ucraina, ceea ce ar atenua în mod semnificativ penuria acută actuală de pe piața mondială . Cu toate acestea, condițiile cerute de președintele rus sunt încă neclare și o deschidere reală a porturilor ucrainene pe termen scurt este doat ipotetică.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a declarat joi că navele care transportă cereale ar putea părăsi porturile Ucrainei la Marea Neagră prin „coridoare umanitare”, iar Rusia este pregătită să le garanteze siguranța, a raportat agenția de presă Interfax.

În același timp, foarte puțin grâu pleacă din India pe piața mondială, raportează comercianții. Aproape 470.000 de tone luna trecută. Cu toate acestea, cel puțin 1,7 milioane de tone rămân în porturi și ar putea fi deteriorate de viitoarele ploi musonice, relatează Reuters. Transporturile care au fost permise au fost în principal către Bangladesh, Filipine, Tanzania și Malaezia.

Australia cu suprafață record – recolta ucraineană este un dezastru

Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu, pentru al treilea an la rând, deoarece vremea bună și prețurile ridicate au stimulat creșterea suprafețelor semănate. Fermierii din Australia aproape au finalizat semănatul de grâu din acest an pe aproximativ 14,45 milioane hectare, un maxim istoric care a fost determinat de prețurile ridicate, spun analiștii.

Recolta de grâu a Ucrainei din 2022 este probabil să scadă la doar 19,2 milioane tone de la 33 de milioane tone în 2021, a estimat miercuri Asociația Comercianților de cereale din Ucraina (UGA). În același timp, exporturile lente duc stocurile la niveluri record. Potrivit UGA, producția de porumb din acest an ar putea scădea la 26,1 milioane tone de la 37,6 milioane tone în 2021, în timp ce producția de orz scade la 6,6 milioane tone de la 10,1 milioane tone.

De asemenea, comercianții de cereale ucraineni se așteaptă ca țara să poată exporta aproximativ 10 milioane tone de grâu și aproximativ 15 milioane tone de porumb sezonul viitor. În același timp, exporturile din Ucraina în noul sezon ar putea ajunge la 30 de milioane tone, cu condiția ca oportunitățile de export la granițele Ucrainei cu Europa să fie dublate, se arată în comunicatul UGA.

Prețurile orzului și porumbului au scăzut, de asemenea, semnificativ

Prețurile orzului au scăzut semnificativ și în această săptămână. La piața angro germană și portul de export din Hamburg, 355 de euro pe tonă au fost oferite vineri (3 iunie), cu aproximativ 30 de euro mai puțin decât la sfârșitul lunii mai.

Prețurile porumbului au trebuit să facă față și ele unei scăderi semnificative în această săptămână pe piața europeană. Prețurile de vineri (3 iunie) pe piața europeană futures au fost de 329 EUR pe tonă, cu 25 EUR mai mici decât în ​​săptămâna precedentă și cu 45 EUR mai mici decât la mijlocul lunii mai.

Ucraina exportă acum cantități semnificative de porumb în Europa pe cale rutieră sau feroviară, dar și pe Dunăre. Importatorii europeni cumpără volume mari din America de Sud și de Nord. Pe lângă importurile ample din Brazilia, cantități considerabile vin din Canada și, mai nou, din SUA.

Comisia Europeană a raportat pe 29 mai importurile europene de porumb pentru sezonul curent: 15,1 milioane tone. Adică cu 1,2 milioane de tone mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Distribuie articolul: