Home » Noutăţi. Новости » Nopasaran® – erbicidul ce combate eficient buruienile dificile la cultura de rapiță de tip Clearfield®
Nopasaran® – erbicidul ce combate eficient buruienile dificile la cultura de rapiță de tip Clearfield®

Nopasaran® – erbicidul ce combate eficient buruienile dificile la cultura de rapiță de tip Clearfield®

Buruienile pot compromite cultura de rapiță, motiv pentru care este esențial ca acestea să fie eliminate din cultura de rapiță încă de la început. Buruienile sunt mari consumatoare de apă, de elemente și microelemente din sol, astfel că, odată pătrunse în cultura de rapiță, o lasă pe aceasta fără apă și hrană. Întrucât cultura de rapiță se seamănă în luna august sau septembrie, aceasta are o perioadă mai îndelungată în care concurează cu buruienile pentru apă și hrană. Din acest motiv, este recomandat să acordăm o atenție sporită acestei culturi, încă de la început.

Atunci când cultura de rapiță este afectată de buruieni, plantele de rapiță sunt foarte puțin dezvoltate și nu au prea multe șanse de a supraviețui până la intrarea în iarnă. Un număr crescut de buruieni din toamnă determină pierderi de producție, deoarece cauzează reducerea densității plantelor de rapiță.

Pentru combaterea buruienilor în cultura de rapiță Clearfield® se folosește erbicidul Nopasaran®. Produsul este destinat erbicidării în toamnă sau în primăvară a culturii de rapiţă de toamnă de tip Clearfield®.

De ce Nopasaran®?

Nopasaran® este un erbicid cu aplicare postemergentă care combate buruieni anuale dicotiledonate și unele monocotiledonate în cultura de rapiță Clearfield®, fiind eficient chiar și în cazul buruienilor dificile, precum cruciferele.

Produsul Nopasaran® poate fi utilizat doar pentru hibrizii de rapiță Clearfield®. Erbicidul conține două substanțe active, cu efecte complementare: imazamox și metazaclor.

Cum acționează?

După aplicare, substanța activă imazamox este absorbită prin rădăcina și frunzele buruienii. Ulterior, este translocată în întreaga plantă. Buruienile sensibile la imazamox se vor opri din creștere imediat după aplicare. Aceasta se datorează faptului că imazamox inhibă sinteza aminoacizilor, ducând la moartea buruienilor sensibile.

Cea de-a doua substanță activă, metazaclor, este preluată de asemenea, prin rădăcină, hipocotil și cotiledoane, respectiv frunzulițe. Produsul aparține grupei de erbicide cloroacetamide și are acțiune reziduală la sol.

Ce buruieni combate erbicidul Nopasaran®?

Erbicidul Nopasaran® este destinat culturii de rapiță Clearfield® de toamnă sau primăvară. Nopasaran® poate combate eficient un spectru larg de buruieni dicotiledonate și monocotiledonate. Dintre acestea amintim:

Anthemis spp. (romaniță), Capsela bursa-pastoris (traista ciobanului), Descuriana sophia (voinicică), Chenopodium spp (spanac sălbatic), Galium aparine (turiță), Matricaria spp. (mușetel), Papaver rhoeas (mac), Polygonum spp. (hrișcă), Stellaria media (rocoină), Veronica spp. (șopârliță), Sinapis arvensis (muștar sălbatic), samulastra de cereale în stadii tinere, și altele.

Produsul Nopasaran® se aplică în amestec cu adjuvantul Metolat în doză de 1,4 – 1,5 l/ha în faza de 1-3 perechi de frunze adevărate ale culturii (fazele inițiale de dezvoltare ale buruienilor).

Rotația culturilor:

După aplicarea erbicidului pe Nopasaran® la rapiță important este de a ține cont de următoarea ordine a rotației culturilor:

  • mai puțin de 4 luni – mazărea, soia, culturi boboase furajere, rapiță Clearfield® (în cazul semănatului repetat).
  • după 4 luni – grâu de toamnă, secară.
  • după 9 luni – grâu de primăvară, ovăz, porumb, orz de toamnă și primăvară, sorg, orez.
  • după 16 luni – sfeclă de zahăr și furajeră, rapiță de toamnă și primăvară (hibrizi ne rezistenți la erbicidul Nopasaran®), legumele și alte culturi.

Important: Nu se aplică la hibrizii convenţionali de rapiţă.

Pentru informaţii suplimentare: 

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703