Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova (MAIA), în luna ianuarie a acestui an Moldova a exportat puțin peste 14 mii de tone de mere în valoare totală de 7,9 milioane USD, ceea ce reprezintă o creștere de aproape două ori a livrărilor externe față de luna trecută (7,5 mii tone).
În ianuarie 2023, Republica Moldova a exportat mult mai multe mere, comparativ cu anul curent – aproape 26 de mii de tone, relatează EastFruit. Exporturile de mere moldovenești în ianuarie 2024 sunt unele dintre cele mai scăzute din perioada de cinci ani; Moldova a trimis aceeași cantitate de produse cumpărătorilor externi doar în anul de criză 2021. Cifra maximă de export a fost atinsă în ianuarie 2015 – aproximativ 35 de mii de tone.
Citește și: Combaterea bolilor de depozit la mere
Luna trecută, ca și în decembrie 2023, Moldova a exportat mere în 22 de țări. Printre cei mai mari cumpărători ai acestui fruct se numără România (2,1 mii tone) și Arabia Saudită (peste 1 mie tone). Mai mult de jumătate din exporturile din ianuarie de mere moldovenești au fost pe piața Federației Ruse.
În ciuda volumului relativ modest (pentru ianuarie) al exporturilor, operatorii pieței moldovenești de mere evaluează situația actuală cu exportul acestor produse în acest an ca „moderat optimistă”. Ca factori încurajatori, exportatorii indică o creștere de două ori (față de luna precedentă) a livrărilor de mere moldovenești către România, precum și către țările din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și de Sud-Est.