Home » Noutăţi. Новости » Fermierii polonezi blochează drumurile şi graniţa cu Ucraina într-un protest la scară naţională
Fermierii polonezi blochează drumurile şi graniţa cu Ucraina într-un protest la scară naţională

Fermierii polonezi blochează drumurile şi graniţa cu Ucraina într-un protest la scară naţională

Distribuie articolul:

Fermierii polonezi au blocat vineri drumurile din întreaga ţară precum şi punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, demarând o grevă generală care va dura o lună, în semn de protest faţă de politicile UE şi lipsa de măsuri guvernamentale pentru protejarea mijloacelor lor de trai, transmite Reuters.

Fermierii din Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia, Spania şi Germania au protestat împotriva constrângerilor impuse asupra lor de măsurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, precum şi creşterii costurilor şi a ceea ce ei susţin că este concurenţa incorectă a produselor din străinătate.

Fermierii polonezi au criticat în mod special importurile de alimente ieftine provenite din ţara vecină Ucraina.

Aproximativ 100 de fermieri şi 50 de automobile au blocat accesul tuturor vehiculelor care se îndreptau spre punctul de trecere a frontierei de la Medyka, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei vămilor din Ucraina, Andriy Demchenko.

Potrivit mass media din Polonia au fost instituite peste 250 de blocaje în întreaga ţară. Imaginile arată convoaie de tractoare care blochează drumurile şi bannere pe care se putea citi „Fără noi, vei fi flămând, dezbrăcat şi treaz”.

„Astăzi întreaga Europă este în flăcări. Pactul Verde a venit şi ne-a distrus concepţiile cu privire la agricultură”, a declarat unul dintre protestatari, Wieslaw Gryn, la punctul de trecere a frontierei de la Hrubieszow. „Nu suntem împotriva soluţiilor pro-ecologice, dar trebuie convenite împreună cu fermierii”, a adăugat Wieslaw Gryn.

Ministrul polonez al Agriculturii a declarat că înţelegere provocările cu care se confruntă fermierii dar şi-a exprimat speranţa că protestele pot fi organizate într-o manieră în care să provoace „cele mai mici inconveniente pentru cetăţeni”. „Fermierii au temeri legitime, în special solicitări vizând limitarea intrărilor excesive de produse din Ucraina, precum şi din alte pieţe non-europene, în UE şi în special în Polonia”, a declarat vineri Czeslaw Siekierski pentru postul public de radio.

Sindicatul Solidaritatea al fermierilor, care săptămâna trecută şi-a anunţat intenţia de a organiza proteste, precum şi blocarea punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina, are de gând să instituie blocaje pe drumurile din Polonia până la data de 10 martie. Într-un comunicat de presă, sindicatul subliniază că „pasivitatea autorităţilor poloneze…cu privire la importurile de produse agricole şi alimentare din Ucraina nu ne lasă altă alegere decât să declarăm grevă generală”. De asemenea, sindicatul a criticat politicile UE.

Distribuie articolul: