Se anunță proteste în centrul Chișinăului: fermierii cer măsuri urgente pentru oprirea colapsului din agricultură
Agricultorii moldoveni vor ieși la proteste, conform unui anunț al Asociației „Forța Fermierilor”. Potrivit comunicatului de presă, acțiunile de protest se vor desfășura în fața Guvernului (18 decembrie) și a Parlamentului (19 decembrie).
„Suplimentar asociația își rezervă dreptul ulterior de a organiza proteste masive în toată țara dacă autoritățile statului nu vor lua măsuri legislative și economice pentru oprirea colapsului din agricultură”, se mai menționează în același comunicat.
Potrivit fermierilor, criza din agricultura Republicii Moldova se adâncește pe zi ce trece, iar „Guvernul nu a înțeles că fără măsuri eficiente și cât mai urgente suferă bugetul public, lucrătorii bugetari și populația țării, lucru resimțit deja de fiecare cetățean în măriri mizere de pensii, salarii bugetare sau compensații”.
„Ultimul exemplu al tergiversării adoptării unor măsuri pentru salvarea situației din agricultură ar fi avizarea întârziată de către Guvern a proiectului de Lege 354, elaborata de deputatul Alexandru Trubcă împreuna cu asociațiile de fermieri pentru depășirea crizei secetei si adoptarea căreia a fost promisă de dl Igor Grosu încă pe 5 decembrie. Atenționăm că proiectul respectiv nu prevede alocare de resurse financiare din bugetul de stat. Această tergiversare este ultima picătură, iar Asociația Forța Fermierilor anunță proteste de avertizare pentru zilele de 18.12.2024 în fața Guvernului și 19.12.2024 respectiv în fața Parlamentului Republicii Moldova. Suplimentar asociația își rezervă dreptul ulterior de a organiza proteste masive în toată țara dacă autoritățile statului nu vor lua măsuri legislative și economice pentru oprirea colapsului din agricultură”, se mai arată în comunicat.
Revendicările Asociației către autoritățile centrale:
- Aprobarea urgentă a proiectului legii secetei în redacția deputatului Trubcă;
- Prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor până la 31 decembrie 2025;
- Achitarea datoriilor la subvenții pentru 2023;
- Restituirea accizelor fermierilor pentru 2024;
- Elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru noul an agricol 2025.
„Guvernul apără și susține aprig companiile mari transnaționale și offshore, iar producătorii locali mici și mijlocii sunt intenționat distruși și falimentați”, mai adaugă agricultorii care spun că dacă nu vor fi auziți, vor solicita demisia Guvernului Recean, iar „protestele masive ulterioare se vor putea transforma în unele politice”.