Home » Noutăţi. Новости » Agricultorii anunţă proteste dacă preţurile la cereale vor rămâne mici
Agricultorii anunţă proteste dacă preţurile la cereale vor rămâne mici

Agricultorii anunţă proteste dacă preţurile la cereale vor rămâne mici

Distribuie articolul:

Liderii unor asociaţii de producători agricoli au anunţat că vor ieşi la proteste dacă în următoarele două săptămâni preţurile la cereale vor rămâne la un nivel scăzut, iar statul nu le va acorda ajutor, informează MOLDPRES.

Preţurile la grâul alimentar este de 2,2-2,5 lei pentru un kilogram, iar producătorii mici îşi vând producţia şi mai ieftin, cu 1,8-2,0 lei. Astfel, ei nu îşi pot acoperi cheltuielile, a declarat Alexandru Slusari, preşedintele Asociaţiei Republicane a Producătorilor Agricoli ”UniAgroProtect”.

El a adăugat că, în anul 2016, cheltuielile pentru un hectar de grâu oscilează între 6500-7000 de lei. La o recoltă medie de 30 chintale de grâu la hectar, agricultorii nu-şi pot recupera investiţiile şi sunt puşi în imposibilitate de a rambursa creditele, care s-au scumpit de două ori.

„Propunem ca statul să intervină în situaţia creată. Această practică există în toate ţările UE, în Ucraina şi Rusia. În situaţia când preţul la anumite tipuri de producţie agricolă sunt joase, statul intervine şi procură o parte din grâu şi de porumb la preţul cu 20-25% mai mare decât cel existent. Astfel, este susţinut producătorul agricol”, a adăugat Slusari.

Nicanor Buzovoi, preşedintele Asociaţiei producătorilor de cereale, a menţionat că agricultorii au solicitat în repetate rânduri sprijinul instituţiilor de stat, inclusiv în ceea ce priveşte exportul de cereale pe calea ferată, însă nu au fost ajutaţi. ”Piaţa este monopolizată şi se face prea puţin pentru a o demonopoliza”, a mai spus Buzovoi. Potrivit acestuia, cel mai mult au de pierdut, în urma menţinerii unor preţuri scăzute, producătorii care au investit în tehnologii performante.

Acum două săptămâni, la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, s-a desfăşurat o reuniune cu participarea principalelor companii care cumpără cereale şi producătorii de cereale.

”Preţul la grâu ar putea fi mai înalt, dacă posibilităţile de export ar fi mai mari, singura cale de livrare fiind Porturile de la Reni şi Giurgiuleşti, iar importurile de făină din Ucraina nu ar fi ”masive”. Ministerul Agriculturii nu va interveni în formarea preţurilor la grâu, care sunt dictate de piaţă”, a declarat după şedinţă Eduard Grama, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Agenţia Bloomberg scria, săptămâna trecută, că preţul grâului exportat de Rusia, România şi Ucraina şi-a reluat declinul, datorită recoltelor mari din regiune. Rusia şi România ar urma să înregistreze recolte record, în timp ce Ucraina este aşteptată să anunţe al treilea cel mai ridicat nivel de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, arată datele Departamentului Agriculturii din SUA.

La începutul săptămânii curente, tendinţa s-a inversat. Astăzi, preţul la grâul alimentar pe pieţele reprezentative din România era de 124-140 euro pentru o tonă, ceea ce echivalează cu 2,7-3,2 lei moldoveneşti pentru un kilogram. Preţuri comparabile erau înregistrate şi în Ucraina.

Distribuie articolul: