Home » Noutăţi. Новости » Aprobat de Guvern, contestat de unele asociații de profil. În Republica Moldova vor fi create 10 camere agricole regionale
Aprobat de Guvern, contestat de unele asociații de profil. În Republica Moldova vor fi create 10 camere agricole regionale

Aprobat de Guvern, contestat de unele asociații de profil. În Republica Moldova vor fi create 10 camere agricole regionale

Distribuie articolul:

În Republica Moldova vor fi create camere agricole – un sistem instituțional care va contribui la realizarea priorităților de dezvoltare a sectorului agrar și a mediului rural.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, acestea vor fi constituite în două niveluri: camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională. Astfel, prin intermediul acestora, fermierii vor avea acces la servicii de consultanță, consiliere și formare continuă în procesul dezvoltării afacerilor agricole.

Proiectul este conceput pentru a susține dezvoltarea comunității agricole și promovarea integrării tehnologiilor noi, a inovațiilor și a bunelor practici. De asemenea, prin intermediul camerei agricole, fermierii vor putea colabora pentru a aborda problemele specifice și își vor putea promova interesele în raport cu autoritățile publice, instituțiile și organizațiile naționale și internaționale”, informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

În același timp, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între membri.

Conform proiectului, vor deveni membri ai camerelor agricultorii cei care au în proprietate cel puțin două hectare de teren agricol arabil sau un hectar de teren ocupat de culturi multianuale sau legume.

În același timp, Asociația „Forța Fermierilor” a transmis într-un comunicat că sunt „categoric” împotriva proiectului de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole, aprobat în cadrul ședinței Guvernului. Agricultorii susțin că această lege încalcă drepturile omului și „urmărește imixtiunea autorităților publice centrale în activitatea producătorilor agricoli prin crearea unor organizații necomerciale” toata țara cu obligarea tuturor fermierilor să devină membrii acestora.

În context, Forța Fermierilor declară că se va adresa Parlamentului pentru desfășurarea consultărilor publice pe marginea acestui proiect de lege.

Organizația noastră se adresează către Parlamentul Republicii Moldova în vederea organizării urgente a consultărilor publice pe documentul respective și modificării conceptuale a acestuia. Totodată, îndemnăm alte asociații de profil agricol să conștientizeze pericolul acestui proiect pentru societate civilă din domeniul agriculturii și să se implice în vederea neadmiterii aprobării legii în redacția propusă”, se arată în comunicat.

Proiectul de legea urmează să fie aprobat de Parlament.

Distribuie articolul: